NASA, misiune istorică spre Soare. Sonda Parker, lansată cu succes

Data: 13/08/2018 | Autor: .

NASA, misiune istorică spre Soare. Sonda Parker, lansată cu succesSonda Parker, dezvoltată de NASA, a fost lansat cu succes, duminică, de la baza Cape Canaveral, din Florida. Parker face parte din programul „Living With a Star” (Viaţa alături de o stea) al NASA care îşi propune să exploreze aspectele sistemului Soare-Pământ care afectează în mod direct viaţa pe Pământ şi societatea umană, relatează GadgetReport.ro

De peste 60 de ani oamenii de ştiinţă încearcă să adune date despre Soare, iar până în prezent nu a putut fi proiectat un scut termic suficient de rezistent pentru a duce la capăt o astfel de misiune.

Lansată duminică cu ajutorul unei rachete Delta IV-Heavy, Sonda Parker – de dimensiunea unui mic automobile, va călători prin atmosfera solară, apropiindu-se de Soare mai mult decât orice altă sondă înaintea ei şi fiind pregătită să înfrunte condiţii „brutale” de temperatură şi radiaţii.

Sonda va avea misiunea de a detecta modul în care energia şi căldura se deplasează prin coroana solară, precum şi identificarea cauzelor care duc la accelerarea vântului solar

Sonda se va apropia suficient de mult de Soare pentru a observa modul în care vântul solar este accelerat de la viteze subsonice la viteze supersonice.

Sonda Parker este dotată cu patru tipuri de instrumente ştiinţifice, concepute pentru a studia câmpurile magnetice, plasma, particulele energetice şi vântul solar.

Pentru a putea dezlega misterele atmosferei solare, sonda Parker se va folosi de gravitaţia planetei Venus pe care o va survola de 7 ori în aproape 7 ani, pentru a-şi apropia treptat traiectoria de Soare.

Sonda va trece prin atmosfera solară la o distanţă de 6,2 milioane de kilometri de suprafaţa stelei – de peste 7 ori mai aproape decât orice altă sondă trimisă spre a studia Soarele.

În timpul celor 24 de survoluri solare prevăzute de misiune, ce vor fi executate pe nişte orbite foarte eliptice, sonda Parker se va deplasa cu aproximativ 700.000 km/h.

În punctul de maximă apropiere faţă de Soare, scutul termic al sondei Parker, construit dintr-un aliaj special de carbon ranforsat şi având grosimea de 11,43 centimetri, se va încălzi la peste 1.337 de grade Celsius, dar instrumentele din interiorul sondei vor rămâne la o temperatură de aproximativ 25 de grade Celsius.