NASA: Sapte noi imagini de pe Marte (GALERIE FOTO)

Data: 3/09/2012 | Autor: .

Robotul spatial Curiosity a trimis noi imagini de pe planeta Marte. Acestea prezinta un peisaj aproape ireal care lasa prea putin loc de speculatii privind existenta vietii pe aceasta planeta. Cert este ca imaginile sunt fascinante.

Dupa o calatorie de 8 luni, robotul se afla de mai bine de doua saptamani pe Marte.

Pe perioada misiunii de explorare, prevazuta a dura doi ani terestri — un an martian — robotul, alimentat de un generator nuclear, va incerca sa descopere daca mediul martian poate fi propice dezvoltarii unei vieti microbiene.

Curiosity sau “Mars Science Laboratory” (MSL) este cel mai bine dotat laborator stiintific trimis pana acum pe o planeta indepartata.

Curiosity, care cantareste 900 kg, este de doua ori mai lung si de cinci ori mai greu decat predecesorii sai Spirit si Opportunity, si este echipat cu zece instrumente stiintifice. Este echipat cu un brat cu camere de inalta definitie si un laser pentru studierea tintelor aflate la o distanta de sapte metri, relateaza Hotnews.

Robotul care se deplaseaza pe sase roti poseda si un brat articulat de 2,1 metri capabil sa foreze pana la o adancime de sase centimetri in roca, o premiera pentru Marte. Esantioanele culese vor fi analizate intr-unul dintre cele doua laboratoare din interiorul robotului.

Alte instrumente vor cerceta mediul pentru a detecta in special prezenta metanului, adeoseori legat de prezenta vietii pe Pamant si a unui gaz deja detectat pe Marte in anumite sezoane.
Curiosity va masura, de asemenea, si radiatiile care ar putea afecta viitoarele misiuni umane pe Marte. Robotul dispune si de o statie meteo.

Cititi si materialele „Obiecte misterioase, filmate de Curiosity pe Marte (VIDEO)„, „OZN-uri pe Marte. Imagini soc surprinse de Curiosity (VIDEO)” si „Specificatiile tehnice ale robotului Curiosity, mai slabe decat cele ale unui iPhone”