O nouă dovadă! Viața pe Pământ a venit din spațiu

Data: 21/09/2022 | Autor: .

Cercetătorii din cadrul grupului de materiale planetare de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra au anunțat o descoperire care poate duce la rescrierea istoriei vieții pe Pământ. Pe un meteorit căzut în Marea Britanie au fost descoperite urme de apă extrarerestră. E o dovadă că viața a venit din spațiu?

Meteoritul Winchcombe s-a prăbușit pe o alee din orașul Gloucestershire în februarie anul trecut.

Acesta a ajuns destul de repede în laboratoarele de cercetare din cadrul Muzeului de Istorie Naturală, iar cercetătorii au început să-l investigheze.

Datorită rapidității cu care a fost recuperat meteoritul de 0,5 kg – în aproximativ 12 ore – acesta nu a fost contaminat cu apă și materiale de pe Pământ.

Nu mică le-a fost uimirea experților când au descoperit că 12% din eșantion este alcătuit din apă și, fiind cel mai puțin contaminat specimen colectat, acesta oferă multe informații.

„Compoziția apei este foarte, foarte asemănătoare cu compoziția apei din oceanele Pământului. „Este o dovadă foarte bună că asteroizii și corpurile precum Winchcombe au avut o contribuție foarte importantă la oceanele Pământului.”, a declarat Ashley King, cercetător în cadrul grupului de materiale planetare din cadrul Muzeului de Istorie Naturală.

Apa extraterestră se crede că ar putea conține indicii despre proveniența apei din vastele oceane ale Pământului.

„Întotdeauna încercăm să potrivim compoziția meteoriților cu apă și a altor materiale extraterestre cu compoziția apei de pe Pământ. „Pentru majoritatea meteoriților, provocarea pe care o avem este că sunt pur și simplu contaminați, în timp ce în cazul lui Winchcombe știm cu adevărat că nu a fost contaminat, așa că este o dovadă bună”, a declarat Ashley King.

Urme de viață extraterestră, descoperite în Africa

„Cărămizile vieţii”

Prezența apei extraterestre pe acest meteorit vine să confirme ipoteza că viața pe Pământ a venit din spațiu. O altă confirmare datează din 2019 și se bazează pe elementele descoperite pe un alt meteorit, câzut în Costa Rica.

Micul meteorit poros, căzut pe Pământ pe 23 aprilie 2019, este considerat o „fosilă vie” a începuturilor Sistemului Solar, fiind format din praful şi gazele din compoziţia nebuloasei din care avea să se nască Soarele şi Sistemul Solar.

Altfel spus, meteoritul, de dimensiunea unui televizor, ar conține „cărămizile vieţii” – un cocktail de substanţe organice considerate de oamenii de ştiinţă necesare pentru apariţia vieţii, scrie Live Science .

În urma analizelor de laborator, cercetătorii au descoperit că fragmentele de meteorit conțin compuşi complecşi ai carbonului, probabil chiar şi aminoacizi (din care se formează proteine şi chiar molecule ADN) dar şi alte substanţe complexe care pot îndeplini roluri importante în apariţia vieţii.

Aceste ingrediente, la rândul lor, sunt şi mai vechi, fiind formate în furnalul unor stele care s-au stins cu mult înainte ca Soarele să se aprindă. Asteroizii care s-au format în acele momente de naştere a Sistemului Solar fac parte dintr-o clasă denumită condrite carbonice, fiind foarte bogaţi în carbon.

,,Dacă alţi asteroizi formaţi la începuturile Sistemului Solar au devenit părţi ale unor planete, asteroidul din care provine meteoritul ce a căzut în Costa Rica a rămas intact pentru cea mai mare parte a timpului, compoziţia sa fiind modificată doar de influenţa îndelungată a razelor solare care au contribuit la formarea unor compuşi chimici din ce în ce mai complecşi”, relatează Live Science.

Un alt meteorit care a explodat în 1969 deasupra regiunii Murchison, din vestul Australiei, avea o compoziţie similară. Aminoacizii descoperiţi în fragmentele provenite din spaţiu au contribuit la răspândirea ideii că viaţa pe pământ îşi are probabil originea în substanţele chimice aduse de meteoriţii care au bombardat Pământul la scurt timp după formarea planetei noastre.

Cercetătorii au găsit dovezi că viața pe Pământ a apărut acum 3,5 miliarde de ani