Omul dragon a existat în realitate! O descoperire incredibilă făcută de cercetători

Data: 1/12/2021 | Autor: .

Omul dragon a existat în realitate! O descoperire incredibilă făcută de cercetători

Cercetătorii de la Universitatea din Beijing au anunțat noi detalii despre o specie de oameni mai puțin cunoscută, care a trăit în preistorie. Este vorba de Homo longi (omul dragon), o „descendență soră demult pierdută” a lui Homo Sapiens.

Existența lui Homo longi (omul dragon) a fost stabilită pe baza unui craniu găsit în anii 1930, în China, dar care abia acum a fost analizat cu atenție de oamenii de știință.

Potrivit cercetătorilor, craniul datează de aproximativ 146.000 de ani.

Glandele oculare ale craniului sunt mari și în formă de bloc. Molarii sunt, de asemenea, mari (mult mai mari decât ai tăi sau ai mei), iar creasta de deasupra ochilor este uriașă.

Toate acestea sunt caracteristici mai „primitive”.

Cu toate acestea, dimensiunea creierului este comparabilă cu cea a oamenilor moderni. Această nouă descoperire ne amintește încă o dată de dificultatea de a atribui un singur specimen unei specii noi.

De fapt, „Omul Dragon” ar putea fi un Denisovan, însă până în prezent nu există dovezi genetice care să ajute la stabilirea acestui lucru.

Oriunde s-ar încadra acest individ în arborele genealogic uman, el ne amintește că trecutul uman este încâlcit și că mai avem multe de învățat.

Câte tipuri diferite de oameni au existat?

Cercetătorii au descoperit, până în prezent, fosilele a aproximativ 6.000 de hominizi, reușind, pe baza analizei genetice, să stabilească câteva perioade bine definite în istoria dezvoltării oamenilor.

În esență, în arborele genealogic uman, genul Homo datează de aproximativ 3 milioane de ani și include mai mult de o duzină de specii de hominizi, inclusiv oamenii moderni: Homo sapiens.

Familia extinsă de hominizi, care include genul Ardipithecus, datează de aproximativ 6 milioane de ani. Iată cinci hominizi care au contribuit la povestea evoluției umane și cu care poate nu sunteți atât de familiarizați și care arată cât de divers era peisajul uman antic.

Misterul canibalilor din România. Secretul ascuns al civilizației Cucuteni

Omul modern are părți de ADN necunoscut

Omul modern are la bază porțiuni de ADN care provine de la un strămoș încă necunoscut. Cel mai probabil este vorba despre  Homo erectus, despre care se crede că a trăit cu mai mult de 100.000 de ani în urmă. Însă ipoteza nu este sigură, deoarece nu a fost găsit niciodată ADN-ul acestuia.

Potrivit specialiștilor de la Laboratorul Cold Spring Harbour din New York, o nouă analiză a genomilor celor mai faimoși oameni din antichitate, neanderthalii și denisovanii, a dezvăluit o legătură cu un strămoș încă neidentificat pentru speciile noastre.

Experții au folosit un algoritm Bayesian care le-a permis să exploreze o perioadă lungă în istoria reproducerii interrasiale acestor specii.

Potrivit studiului, între 3 și 7% din ADN-ul neanderthal este influențat de Homo sapiens, iar aproximativ 1% din ADN-ul denisovan este de origine necunoscută.

Studiul a arătat că aproximativ 15% din aceste regiuni misterioase „super arhaice” ale ADN-ului, descoperite în genomul denisovan, sunt încă în circulație la oameni. Ce s-a întâmplat în cele din urmă cu această specie dispărută este încă necunoscut.

Experții cred că este vorba de Homo erectus însă n-au cum să dovedească acest lucru, în condițiile în care pînă acum n-a fost descoperită nicio urmă de AND a acestui om străvechi.

„Această cronologie pare a fi incompatibilă cu un schimb genetic care implică strămoșii direcți euroasiatici, care au emigrat din Africa în urmă cu 50.000 de ani. În schimb, calendarul nostru sugerează o migrare mai timpurie, care a avut loc cu cel puțin 200.000 de ani în urmă”, arată concluziile studiului.

Studiul a mai descoperit și dovezi ale reproducerii între oameni și neanderthali, care ar fi avut loc mult mai devreme decât se știa până acum:cu aproximativ 200.000 până la 300.000 de ani în urmă.

„Ceea ce este interesant în această lucrare este că demonstrează că poți învăța despre istoria omenirii prin reconstruirea întregii istorii evoluționiste și punerea în comun a unei colecții evenimente atât de la oameni moderni, cât și de la hominini arhaici”, spune Adam Siepel, biolog al Laboratorului Cold Spring Harbour din New York.