„Operatiunea NetTraveler”.Un nou virus ataca institutiile din 40 de state

Data: 5/06/2013 | Autor: .

hackerriKaspersky Lab a descoperit „Operatiunea NetTraveler”, o campanie de spionaj cibernetic la nivel global care a avut ca tinte organizatii guvernamentale si institute de cercetare. Toolkit-ul malware NetTraveler a infectat 350 de victime importante, avand ca scop supravegherea si furtul de date.

Gruparea NetTraveler a infectat victime din numeroase organizatii, atat din sectorul public, cat si din cel privat, inclusiv institutii guvernamentale, ambasade, organizatii din industria de petrol si gaze, centre de cercetare, centre militare si organizatii de activisti.
Potrivit raportului Kaspersky Lab, aceasta amenintare este activa inca din 2004, insa cel mai mare volum de activitate s-a inregistrat in perioada 2010 – 2013. Cele mai importante domenii de interes pentru gruparea de spionaj cibernetic NetTraveler au inclus recent explorarea spatiala, nanotehnologia, productia de energie, energia nucleara, tehnologia laser, medicina si comunicatiile.

Metode de infectare:
• Atacatorii infectau sistemele victimelor trimitand e-mailuri de tip spear-phishing, care contineau atasamente Microsoft Office echipate cu doua vulnerabilitați intens exploatate (CVE-2012-0158 si CVE-2010-3333). Chiar daca Microsoft a lansat deja patch-uri pentru aceste vulnerabilitați, ele sunt in continuare exploatate pe scara larga in atacuri targetate, dovedindu-se a fi eficiente.
• Titlurile atasamentelor malitioase din e-mailurile de tip spear-phishing releva eforturile gruparii NetTraveler de a-si adapta atacurile pentru a putea infecta tintele foarte importante.

 

Printre titlurile documentelor malitioase se numara:
o Army Cyber Security Policy 2013.doc
o Report – Asia Defense Spending Boom.doc
o Activity Details.doc
o His Holiness the Dalai Lama’s visit to Switzerland day 4
o Freedom of Speech.doc

Furtul si extragerea de informatii:
• In cadrul analizei Kaspersky Lab, echipa de experti a obtinut jurnalele de infectare de pe diferite servere de comanda si de control (C&C) ale gruparii NetTraveler. Serverele C&C erau utilizate pentru a instala un malware aditional pe dispozitivele infectate si pentru a extrage informatiile furate. Expertii Kaspersky Lab au estimat cantitatea de informatii furate stocate pe serverele de comanda si de control ale NetTraveler ca fiind de peste 22 gigabytes.
• Datele sustrase de pe sistemele infectate au inclus listari ale fisierelor, loguri de taste apasate, dar si alte tipuri de fisiere, cum ar fi PDF-uri, tabele Excel sau documente Word. In plus, toolkit-ul NetTraveler putea sa instaleze un malware suplimentar de tip backdoor creat pentru sustragerea datelor, care putea fi personalizat pentru a fura alte tipuri de informatii delicate, cum ar fi detalii de configurare pentru aplicatii sau fisiere de proiectare asistata de calculator (CAD).

Statistici ale infectarii globale:
• Potrivit analizei Kaspersky Lab asupra serverelor de comanda si control ale gruparii NetTraveler, au existat, in total, 350 de victime in 40 de tari diferite, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Rusia, Chile, Maroc, Grecia, Belgia, Austria, Ucraina, Lituania, Belarus, Australia, Hong Kong, Japonia, China, Mongolia, Iran, Turcia, India, Pakistan, Coreea de Sud, Thailanda, Qatar, Kazakhstan si Iordania.
• Pe langa analiza datelor cu privire la centrele ce control si comanda, expertii Kaspersky Lab au folosit Kaspersky Security Network (KSN) pentru a identifica statistici suplimentare cu privire la infectie. Primele 10 tari dupa numarul de victime detectate de KSN au fost Mongolia, urmata de Rusia, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, China, Tajikistan, Coreea de Sud, Spania si Germania.