Pământul își pierde lumina, devenind mai întunecat! Efectele pot fi devastatoare

Data: 7/10/2021 | Autor: .

Pământul își pierde lumina, devenind mai întunecat! Efectele pot fi devastatoare

Pământul reflectă mai puțin din razele Soarelui în atmosferă decât acum 20 de ani, un fenomen produs din cauza schimbărilor climatice, care va agrava viața populației globului. Este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din New Jersey – SUA.

Yahoo News relatează că Terra reflectă acum cu o jumătate de watt mai puțină lumină pe metru pătrat față de acum 20 de ani, iar lucru acesta s-ar putea înrăutăți și mai mult.

Potrivit experților, de vină pentru această situație ar fi apele încălzite ale oceanelor care au condus la o diminuare a ”strălucirii Pământului”, a luminii reflectate asupra Lunii, din cauza configurației norilor.

Câmpul magnetic al Pământului, în pericol? Ceva crește puternic sub scoarța terestră

Această scădere a luminii din atmosferă este echivalentă cu o diminuare de 0,5% a capacității de reflexie sau albedo.

,,Pământul reflectă aproximativ 30% din lumina Soarelui, care strălucește pe planeta noastră. Picătura de albedo a fost o surpriză pentru noi, atunci când am analizat datele din ultimii trei ani, după ce 17 ani, acestea au fost aproape la fel”, a declarat Philip Goode, cercetător la Institutul Tehnologic din New Nersey.

Cercetătorii afirmă că acest fenomen va accentua și mai mult încălzirea globală.

Criosfera Pământului stârnește îngrijorarea cercetătorilor

Cercetătorii de la Universitatea Lanzhou au lansat un studiu tulburător care arată că Criosfera Pământului, alcătuită din toate zonele acoperite de apă înghețată, s-a micșorat în medie cu aproximativ 87.000 km² anual între 1979 și 2016. Este un fenomen ireversibil ce poate agrava situația climei de pe Pământ.

Criosfera încapsulează aproape trei sferturi din apa potabilă a Pământului iar în unele zone montane retragerea ghețarilor amenință sursele de apă ale locuitorilor din împrejurimi.

Studiul universității chineze, publicat în Earth’s Future, revista interdisciplinară a Uniunii Geofizice Americane, reprezintă o premieră la nivel mondial. Este pentru prima dată când a fost realizată o estimare științifică globală a suprafeței planetei noastre acoperite de gheață, zăpadă și permafrost.

Antartica Cryosphere„Criosfera este unul dintre cei mai sensibili indicatori climatici și primul care demonstrează o lume în schimbare”, afirmă autorul principal Xiaoqing Peng, geograf la Universitatea Lanzhou, adăugând că „modificarea în dimensiune [a criosferei] reprezintă o schimbare globală majoră, nu una regională sau o problemă locală”, relatează SciTechDaily.