Pentagonul, pe urmele OZN-urilor. O decizie în premieră mondială

Data: 6/12/2021 | Autor: .

Pentagonul, pe urmele OZN-urilor. O decizie în premieră mondială

Pentagonul a anunţat crearea unui birou responsabil cu colectarea şi analiza tuturor informaţiilor privind obiectele zburătoare neidentificate (OZN) observate de armata americană.

Acest „grup de sincronizare privind identificarea şi gestionarea obiectelor aeriene” sau AOIMSG, potrivit acronimului său în limba engleză, înlocuieşte „celula de lucru privind fenomenele aeriene neidentificate” creată în august 2020 şi încredinţată Marinei SUA, a anunţat Departamentul american al Apărării într-un comunicat.

Biroul este plasat în responsabilitatea subsecretarului Apărării pentru Informaţii şi Securitate, semn că pentru militarii americani „fenomenele aeriene neidentificate” nu provin de la omuleţi verzi, ci mai degrabă de la adversari foarte reali ai Statelor Unite.

Washingtonul este preocupat în special de capacităţile de spionaj ale Chinei cu ajutorul dronelor sau al altor mijloace aeriene.

Viitorul director al AOIMSG, nenumit încă, va sincroniza activităţile în acest domeniu ale diferitelor ramuri ale armatei şi ale serviciilor de informaţii americane.

Pentagonul a difuzat anul trecut trei înregistări video realizate de piloţi ai marinei americane – una în noiembrie 2004 şi celelalte două în ianuarie 2015 – care arată întâlniri în zbor cu „fenomene aeriene neidentificate”.

Fiecare dintre cele trei videoclipuri prezintă imagini surprinse de piloți ai Marinei SUA care arată obiecte necunoscute, cu aspect neobișnuit, care zboară deasupra oceanului.

Dosarele „Black Vault”. Mii de documente oficiale despre OZN-uri, publicate online

Într-un videoclip din 2015 numit „Gimbal”, un obiect zburător cu o formă de ,,Tic Tac’’ se strecoară printre nori înainte de a încetini și apoi începe să se rotească. Pilotul care filmează întâlnirea îl descrie, prin radio, ca fiind „un drac, frate.”

Într-o altă înregistrare video se poate distinge un obiect deasupra norilor, pilotul întrebându-se dacă este vorba de o dronă.

Când videoclipurile au fost lansate, inițial, în 2017, angajații To Stars au afirmat că materialele video au fost „trecut prin procesul oficial de revizuire a declasificării și au fost aprobate pentru prezentarea publică.”

Luis Elizondo, directorul programelor și serviciilor guvernamentale pentru Stars, fost angajat al Departamentului Apărării, susține că a condus programul de identificare a amenințărilor aerospațiale, „misteriosul program OZN” la care face referire în raportul Times .

„După o revizuire amănunțită, departamentul a stabilit că lansarea autorizată a acestor videoclipuri neclasificate nu dezvăluie nicio capacitate sau sisteme sensibile și nu afectează nicio investigație ulterioară a incursiunilor în spațiul aerian militar prin fenomene aeriene neidentificate”, au declarant oficialii Departamentului Apărării.

ste doar ceva pe cer pe care oficialii militari nu-l pot explica – piloții civili și militari văd aeronave neidentificate tot timpul. Ar putea fi pilotate de extratereștri?

Pentru adepții existenței OZN-urilor, da, este o certificare cât se poate de concretă.

De obicei, însă, aceste obiecte se dovedesc a fi ceva mult mai banal – o iluzie atmosferică, un exercițiu militar nedezvăluit, un satelit sau percepțiile eronate ale piloților, pe fond de oboseală sau neatenție.

 

În cazul videoclipurilor lansate de Pentagon, încă nu se știe ce reprezintă obiectele neidentificate.

După cum notează un personal al Departamentului Apărării în comunicatul de presă, „fenomenele aeriene observate în videoclipuri rămân caracterizate drept neidentificate ”.

 

Obiectele zburătoare din videoclip ar putea fi aeronave, dar, dacă sunt, cert este că nu se mișcă ca oricare aeronave cu care suntem familiarizați.

Înregistrarea audio din videoclipul din 2015 sugerează că nici piloții care l-au filmat nu au putut înțelege ce vedeau. ,,- Ce dracu e chestia asta?’’ întreabă unul dintre piloți, prin radio.

Dacă acestea ar fi dovada unei activități extraterestre sau chiar a unor avioane militare avansate construite de o altă țară, ne-am putea aștepta ca Pentagonul să clasifice aceste videoclipuri drept secrete, în baza „Legii privind libertatea informațiilor”.

Dacă Pentagonul le-a considerat bune pentru public, înseamnă că Armata SUA nu a crezut niciodată că informația este suficient de sensibilă pentru a afecta securitatea națională.

Comunicatul de presă precizează, însă, că Pentagonul „lansează videoclipurile pentru a clarifica orice concepție greșită din partea publicului cu privire la faptul dacă materialele care au circulat au fost sau nu reale sau dacă există sau nu mai multe videoclipuri.”

În cele din urmă, lansarea acestor videoclipuri nu este altceva decât o dovadă că Departamentul Apărării le-a clasificat drept originale, că nu sunt fake-uri.

„Această recunoaștere istorică va provoca o schimbare seismică a atitudinilor și stigmatului în jurul acestor evenimente, permițând instituțiilor statale să împărtășească în mod deschis date importante pentru cercetarea fenomenului OZN”, afirmă experții.