Poate un purificator de aer să elimine coronavirusul? O explicație științifică

Data: 22/04/2020 | Autor: .

Acum că toată lumea stă acasă pentru a evita coronavirusul, calitatea aerului din interior a devenit mai importantă ca oricând. Vânzările de purificatoare de aer au crescut semnificativ, asta pentru că aceste gadgeturi pot curăța eficient aerul de praf, polen, mirosuri nedorite și multe altele. Multe dintre aparate afirmă că elimină inclusiv virușii și germenii periculoși. Sunt eficiente însă pentru coronavirus?

O întrebare foarte importantă mai ales pentru familiile în rândul cărora există o persoană infectată.

„Atunci când persoanele bolnave de coronavirus respiră, vorbesc, strănută sau tușesc, acestea generează particule care pot conține coronavirus. În timp ce particulele mai mari sunt susceptibile să cadă la sol sau să aterizeze pe suprafețe, cele mai mici ar putea rămâne în aer, astfel încât pot să infecteze pe oricine le inhalează’’, afirmă Ted Myatt, ScD, consultant senior la Health and Engineering Engineering din Massachusetts .

Un clip teribil. Ce se întâmplă când un infectat cu coronavirus strănută

Poate un purificator de aer să rezolve această problemă?

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA afirmă că nu există nicio dovadă că un purificator de aer poate să protejeze utilizatorii de noul coronavirus. Administrația pentru produse alimentare și droguri (FDA) a indicat însă că purificatorii de aer pot fi utili alături de alte măsuri. Într-o declarație lansată pe 30 martie, „FDA consideră că anumite sterilizatoare, dispozitive dezinfectante și purificatoare de aer … pot contribui la reducerea acestui risc de expunere virală pe baza înțelegerii noastre actuale despre aceste dispozitive și SARS-CoV- 2.’’

Ce face, de fapt, un purificator de aer?

Majoritatea purificatoarelor au un ventilator care trage aer printr-un filtru de unică folosință HEPA, care poate capta și reține 99,97 la sută din particulele care au dimensiunea de 0,3 microni. Coronavirusul, cu o dimensiune de 0,125 microni, ar putea să treacă, însă, prin acest filtru. Pentru comparație, un fir de păr uman are aproximativ 60-120 microni.

Ted Myatt spune însă că datele nu trebuie privite ca fiind universal valabile. „Un filtru HEPA face de fapt un lucru foarte bun pentru că, dincolo de faptul că atrage particulele mai mari, reușește să capteze și pe cele mici, pentru că acestea, prin forța aerului, se lipesc de cele mai mari și, în cele din urmă, sunt trase prin filtru’’.

Potrivit Ravinei Kullar, expert al Societății de Boli Infecțioase din America, picăturile respiratorii generate de tușit și strănut au în jur de 1 micron, astfel că pot fi ușor captate de filtrele HEPA.

Cercetările anterioare au arătat că purificatorii de aer sunt eficienți împotriva unor boli transmise în aer. 

„Două studii arată că filtrarea aerului poate reduce riscul de rujeolă și gripă”, spune dr. Kullar. „Același lucru este valabil și cu SARS” sau sindromul respirator acut sever, o boală cauzată de un alt tip de coronavirus care s-a răspândit rapid în 2003 și este boala cea mai comparabilă cu COVID-19 .

„CDC a recomandat utilizarea purificatoarelor HEPA cu SARS”, spune ea. „Probabil vom putea face recomandări similare pentru COVID-19”

Cum îți protejezi mașina în perioada pandemiei de coronavirus

Care purificator de aer este mai bun?

Dacă decideți să vă cumpărați un purificator de aer cu un filtru HEPA, asigurați-vă că selectați dimensiunea potrivită pentru spațiul în care locuiți. Găsiți aceste informații în specificațiile produselor.

De asemenea, trebuie să vă uitați la rata de livrare a aerului curat sau CADR, care reflectă de câte ori pe oră se schimbă aer curat într-o cameră.

„Cu cât purificatorul acționează mai des, cu atât crește probabilitatea ca particulele de coronavirus să fie captate de filtrul HEPA”, afirmă Erin Sorrell , epidemiolog la Universitatea Georgetown.

Experții recomandă un CADR minim de 240, care schimbă aerul într-o cameră de cinci ori pe oră.

Patru purificatoare de aer pentru apartament, la un preț foarte bun

Cum folosești eficient un purificator de aer

Primul și cel mai simplu lucru pe care trebuie să îl faci este să aerisești bine locuința cât mai des. Acest lucru va ajuta și purificatorul de aer să acționeze mai eficient.

Amplasarea purificatorului de aer este, de asemenea, importantă. „Dacă este plasat într-un colț al casei, după o perdea sau alt obstacol, nu va fi la fel de eficient ca și cum ar fi lângă pat. Cel mai bine este să-l aveți la câțiva metri de locul în care dormiți sau vă petreceți cea mai mare parte a timpului, astfel încât să poată trage eficient aerul și secreții respiratorii”, spune dr. Myatt.

Experții recomandă, de asemenea, manipularea filtrului HEPA cu precauție, deoarece coronavirusul poate supraviețui pe anumite suprafețe dure câteva zile. „Când scoți filtrul, poartă o mască, folosește mănuși și apoi aruncă-l, astfel încât să nu elibereze nicio particulă potential infestată”, a mai spus acesta.

Dr. Kullar subliniază că, deși un purificator de aer poate fi un instrument important în protejarea locuinței și familiei de coronavirus, acesta nu ar trebui niciodată considerat prima linie de apărare. „Urmați orientările privind distanțarea socială, purtați mască, spălați-vă frecvent mâinile și curățați suprafețele cu dezinfectanți.”

5G nu răspândește coronavirusul. Explicațiile științifice, dincolo de fake news