Postul intermitent, beneficii pentru sănătate. Un nou studiu științific

Data: 12/03/2020 | Autor: .

Postul intermitent, beneficii pentru sănătate. Un nou studiu științific

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au descoperit că postul intermitent, o metodă de slăbire foarte la modă, influențează căile metabolice cheie din ficat. Altfel spus, au dovedit științific că dacă nu mânânci o perioadă de timp, organismul tău va încerca să își ia resursele din rezervele calorice, și astfel vei slăbi. Medicii avertizează că postul intermitent nu înseamnă înfometare și trag un semnal de alarmă că nu orice persoană poate să recurgă la această metodă, relatează GadgetReport.ro

Postul intermitent ( Intermittent Fasting – IF), este un model de alimentație care limitează pe o anume perioadă de timp consumul de alimente. Practic, este o noțiune care desemnează perioadele de abstinență voluntară a caloriilor (până la 25% din consumul zilnic de calorii) timp de 16 până la 24 de ore cu alternarea aportului normal de alimente timp de 8 până la 24 de ore, în funcție de tipul de IF ales.  Spre deosebire de alte diete, în timpul postului intermitent puteți mânca aproape orice, dar doar într-un timp limitat.

Ideea de bază a postului intermitent constă în reducerea consumului de calorii, ceea ce duce la scăderea greutății și a grăsimii corporale. Este doar una din modalitățile de a obține silueta mult dorită și de a scăpa de colăceii de pe abdomen. Este o modalitate simplă de alimentație pe care mulți oameni o apreciază. Avantajul postului intermitent este și faptul că, cercetătorii confirmă efectele sale asupra sănătății.

Studiul, publicat în revista Cell Reports, oferă noi perspective despre modul în care postul poate conferi anumite beneficii pentru sănătate și crează premizele dezvoltării unor medicamente care ar putea imita aceste efecte fără ca pacienții să mai aibă nevoie de post.

„Știm că postul intermitent poate fi o metodă eficientă pentru tratarea bolilor și îmbunătățirea sănătății ficatului”, spune Mark Larance, director de cercetare în cadrul proiectului Universității din Sydney.

Studiul s-a concentrat pe șoarecii supuși unui regim în care au mâncat o zi, iar a doua au ținut post (EODF).

Spre deosebire de alte strategii dietetice, cum ar fi hrănirea limitată în timp (unde se consumă tot aportul caloric zilnic într-o perioadă de șase până la opt ore), EODF implică pur și simplu postul la fiecare 24 de ore.

Obiectivul principal al studiului a fost investigarea efectelor metabolice ale postului asupra ficatului. Unui grup de șoareci li s-a permis accesul nelimitat la alimente în fiecare zi timp de 12 zile, în comparație cu un grup de control cu ​​acces general constant la alimente.

La sfârșitul studiului de 12 zile, cercetătorii au identificat o creștere a enzimelor de sinteză a acizilor grași și a enzimelor mitocondriale asociate cu o oxidare crescută a acizilor grași.

Altfel spus, postul a părut să inhibe activitatea unei proteine ​​numită HNF4- (alfa), responsabilă pentru unele dintre beneficiile pentru sănătate asociate cu postul intermitent. „Pentru prima dată am arătat că HNF4- (alfa) este inhibat în timpul postului intermitent”, spune Larance.

Descoperirea ar putea crea cale liberă pentru dezvoltarea unui medicament care ar putea viza în mod specific această proteină, recreând efectul postului asupra ficatului, dar fără a fi nevoie de post.

„Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că aceste noi cunoștințe despre rolul HNF4- (alfa) înseamnă că ar putea fi posibil să imite unele dintre efectele postului intermitent prin dezvoltarea regulatorilor HNF4- (alfa) specifice ficatului”, adaugă Larance.

Studiul nu a reliefat care este exact regimul de post optim pentru a declanșa această schimbare metabolică a ficatului.  „Dacă postești 16 ore, poți avea același efect ca și 24 de ore. Am ales 24 de ore … pentru a standardiza intervenția. ”, a explicat cercetătorul.