Review LG Velvet. Cum arată și cum se mișcă ,,flagship-ul pentru mase’’

LG VELVET

Telefoanele de ultimă generație sunt tot mai scumpe, unele dintre ele au trecut de mult de granița de 1000 de euro. Cum s-a ajuns aici? Producătorii se justifică afirmând că prețul ecranelor este tot mai mare, pe măsura creșterii ratei de refresh, că tehnologia 5G este extrem de scumpă și că să pui mai multe camere pe telefon vine cu un preț pe măsură. Problema se pune dacă chiar avem nevoie de toate aceste facilități pe care le întâlnim la Galaxy S20 Ultra, la Huawei P40 Pro, la iPhone și alte telefoane din zona de high end. Dacă răspunsul este nu, atunci ce opțiuni avem la dispoziție într-o piață de smartphone-uri extrem de variată?

LG Velvet, noul smartphone al sud-coreenilor, vine să joace într-o zonă în care oferta nu este așa de aglomerată. Avem telefoane ieftine, mid-range-uri și high-end-uri. LG Velvet se dorește a fi primul flagship pentru mase, adică pentru tot poporul.

GadgetReport.ro testează, în aceste zile, o variantă necomercială a LG Velvet, în cadrul programului Orange Smartphone Tester derulat de Orange.

Iar primele impresii sunt destul de pozitive. Acest telefon își merită cu siguranță banii, mai ales că nu are un preț de flagship. În pachet vei găsi telefonul, o pereche de căști cu fir și încărcătorul.

Vestea bună este că acest telefon îl poți accesoriza cu o carcasă dual-screen, o premieră în materie, care îți permite să folosești două ecrane în același timp, și cu un stylus cu care poți să faci tot felul de lucruri, într-o experiență oarecum similară cu seria Galaxy Note, însă fără ecosistemul software dedicat. Aceste accesorii nu sunt încă disponibile la noi, însă probabil o să le poți cumpăra de pe Amazon sau, cine știe, din magazinele din România.

Numele Velvet este gândit să susțină o nouă tendință în materie de design a producătorului sud-coreean. În timp ce alți producători, precum Samsung, Apple sau Huawei ne-au bombardat cu telefoane cu module proeminente de camere, designul lui LG Velvet este unul simplu, elegant și atragător.

LG VELVET

Camerele sunt așezate una câte una în carcasă, într-o expresie estetică foarte elegantă și, foarte important, fără să iasă în evidență. Am spus-o de mai multe ori cu ocazia testării precedentelor flagship-uri, de la Galaxy S10, S20 la Huawei P40, că ideea cu camerele ieșite în afară este cât se poate de proastă. Și asta pentru că, în primul rând, telefonul, indiferent de marcă, va cădea direct pe camere dacă îl scapi din mână, iar pe de altă parte îți va fi destul de greu să îl scoți din buzunar, riscând oricând să se agațe în camerele ieșite în afară.

Ne-a plăcut, totodată, numele simplu și ușor de reținut al acestui telefon. De exemplu, precedentul smartphone lansat de LG purta numele de LG V60 ThinQ 5G Dual Screen.

LG afirmă, de altfel, că începând cu Velvet, trece de la seria G la seria V și adoptă o serie de nume mai expresive pentru noile telefoane.

LG Velvet vine, totodată, într-o gamă variată de culori care îl fac un gadget interesant pentru ambele sexe cât și pentru toate vârstele, de la new black-ul sobru la albul aurora, verde, roz și argintiu.

Telefonul arată, pe ansamblu, ca un produs premium, cu un ecran curbat pe margini, cu linii bine definite, fără briz-briz-uri. E un telefon elegant care, în plus, vine deja cu o serie de carcase din piele și plastic surprinzător de bine realizate. Spre deosebire de accesoriile de la Samsung, acestea nu sunt produse de LG ci de producători cu care compania colaborează. Cele mai multe sunt disponibile pe Amazon si, probabil, vor ajunge si in magazinele de la noi.

Un hardware optim

LG Velvet nu vine cu specificații de flagship. Rulează un procesor 5G din gama medie, un Qualcomm Snapdragon 765G ceva mai ieftin. Împreună cu memoria de 6 GB, telefonul se mișcă destul de bine. Nu am avut, în primele zile de testare, niciun fel de moment în care telefonul să înghețe sau să se blocheze în aplicații. Au fost însă câteva momente în care, în timp ce aveam deschise mai multe aplicații, l-am simțit că obosește. Soluția este să închizi aplicațiile pe care nu le folosești.

Să nu uităm, nu avem de-a face cu un smartphone din seria de top. Nu are șase camere, nu are nici zoom de 100X, nici măcar o rată de refresh demnă de zona de gaming. Însă câte dintre aceste facilități sunt cu adevărat importante?

Chiar și fără ele, LG Velvet se descurcă foarte bine în Android-ul 10 cu care vine instalat și nu ne-a dezamăgit. Dimpotrivă. O să ai, cu siguranță, însă, o problemă cu spațiul de stocare care este de numai 128 GB. Probabil, dacă înregistrezi multe poze și video, vei avea nevoie de un card microSD.

Ecranul P-OLED de 6,58 inchi (1080 x 2460 pixeli) arată bine, este strălucitor și bine calibrat, astfel că de la jocuri la filme și clipuri video pe Youtube, nu vei avea ce să-i reproșezi.

Un sunet stereo surprinzător de bun

Asta mai ales că sunetul este unul foarte bun. Ne așteptam la asta după ce am testat, anterior, LG V60 și am fost surprinși de calitatea stereo excelentă, peste cea oferită de flaghip-urile iPhone, Samsung sau Huawei. Telefonul vine cu difuzoare stereo plasate la extreme și cu o mufă de căști clasică, pe 3,5 inchi, o chestie tot mai rară în lumea smartphone-urilor.

Spre deosebire de LG V60 ThinQ 5G, nu are codecul Hi-Fi Quad DAC, astfel că sunetul este parcă mai plat, însă diferența nu este atât de mare pe cât ne-am fi așteptat. Dimpotrivă, sunetul este puternic, bogat și bine calibrat pe bași, medii și înalte.

Iar dacă vrei să ai o experiență audio și mai bună, poți activa LG 3D Sound Engine, care îi dă un plus de sare și piper. Bineînțeles în materie audio.

Și căștile sunt destul de bune, oricum peste cele oferite de Huawei. Samsung joacă în altă ligă la acest capitol, la fel ca și iPhone.

LG VELVET

Camere decente, fără aspirații de flagship

Așa cum am menționat, LG Velvet este un fel de flagship pentru mase, așa că nu trebuie să vă așteptați la performanțe de top în materie de fotografie și video.

Telefonul vine cu trei camere pe spate, un senzor standard de 48 MP f 1/9, cu un unghi destul de larg, un alt senzor de 8 MP cu f/2.2 ultra-wide și o TOF 3F depth sensor pentru fotografiile de detaliu.

Fotografiile făcute cu aceste camere sunt destul de bune în marea lor majoritate, mai ales cele făcute pe timp de zi. În soare puternic, imaginile ies puțin arse, bineînțeles pentru că senzorii nu au niciun fel de protecție, însă în spații închise sau atunci când lumina nu este atât de puternică, rezultatele sunt absolut ok.

Telefonul mai ratează câteodată detaliile, câteodată nu focusează cum te-ai fi așteptat, mai ales în condiții de luminozitate scăzută, însă pe ansamblu nu ai ce să-i ceri mai mult. Pentru majoritatea utilizatorilor, imaginile vor fi absolut decente, mai ales pentru social media.

Și în zona de înregistrare video, LG Velvet se mișcă destul de bine, chiar dacă nu stă foarte bine pe stabilizarea imaginii.

Nu e ceva relevant. Nici măcar Samsung Galaxy S20 Plus nu se descurcă prea bine. Cele mai bune camere testate până acum sunt, fără îndoială, cele de pe Huawei P40 Pro. La fel de bune sunt și cele de pe gama P30. Telefoanele celor de la Huawei, dincolo de marele minus reprezentat de absența serviciilor Google, sunt cele mai bune smartphone-uri Android pentru fotografiat.

Baterie de o zi

La cât e de subțire, este remarcabil că LG a reușit să introducă în acest telefon o baterie destul de mare, de 4300 mAh care rezistă undeva la o zi, o zi și câteva ore. Îți ajunge să îl folosești de dimineață până a doua zi la primele ore, după care va trebui să îl pui în priză.

Are o autonomie similară cu a majorității smartphone-urilor de ultimă generație. Vestea bună este că se încarcă destul de repede – cam 70% într-o oră și 100% în aproape două ore, și că suportă încărcarea wireless, cu aproape orice pad de pe piață.

Un alt lucru bun. Telefonul este rezistent la apă și praf (IP 68).  Nu are un senzor de deblocare facială, însă vine cu un senzor de amprentă în ecran care, din păcate, nu este foarte rapid și mai dă rateuri câteodată, mai ales când ai degetele umede, de la transpirație.

În esență, telefonul este unul căruia nu ai prea multe ce să-i reproșezi, având în vedere că nu este un telefon high-end.

La prețul propus (3184 lei la Orange, fără abonament, și 2590 lei cu abonamentul Smart Plus 25), telefonul se dovedește a fi o soluție optimă. Raportul preț-calitate este, din punctul nostru de vedere, peste soluțiile alternative de la Huawei, Samsung – noua serie Galaxy A, OPPO sau Sony. Despre o comparație cu iPhone-ul nici nu poate fi vorba.

Orange are și o ofertă interesantă. Cumpără telefonul și primești o boxă portabilă Ultimate Ears Boom 3 cu sunet captivant, bass puternic si rezistență la apă si la praf.