Review Samsung Galaxy Watch 3. Primul ceas inteligent pe care nu l-am scos de la mână

Review Samsung Galaxy Watch 3. Primul ceas inteligent pe care nu l-am scos de la mână

Samsung a lansat, de-a lungul anilor, multe ceasuri inteligente. Cu fiecare generație, smartwatch-urile sud-coreenilor au devenit tot mai performante reușind să își găsească o clientelă fidelă, asociată cu flagship-urile din zona de smartphone-uri Samsung. Galaxy Watch 3, cel mai nou produs cu care Samsung încearcă să concureze cu ceasurile Apple, se remarcă, dincolo de design, prin cel mai avansat sistem de monitorizare a stării de sănătate disponibil pe un ceas inteligent.

La prima vedere, Samsung Galaxy Watch 3 seamănă, ca design cu generația Gear S3, însă într-o versiune mult mai rafinată. Ceasul îl poți cumpăra în două versiuni, de 41 mm respectiv 45 mm, ambele fiind livrate într-o cutie cu totul nouă, cu un accent ceva mai premium față de generațiile precedente.

Versiunea mai mare, de 45 mm, pe care o testăm impreuna cu smartphone-ul Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G  în cadrul programului Orange Smartphone Tester, derulat de Orange, are un ecran foarte luminos și bine calibrat, de 1.4 inchi (34mm), Circular Super AMOLED, cu rezoluția 360 x 360 pixeli, cu funcția Always On Display și acoperit cu Corning Gorilla Glass DX.

 

Față de Gear S3, c este mai subțire, mai mic (45 x 46.2 x 11.1 mm) și cu aproximativ 15% mai ușor, având numai 53.8 grame, în varianta de oțel. Pe laterală ai cele două butoane clasice de control, iar pe spate senzorii pentru funcțiile inteligente.

Pe de altă parte, smartwatch-ul vine cu o curea de piele neagră, cu margini cusute, pe care însă, dacă nu îți place, o poți schimba cu o gamă variată de curele de la Samsung, în diverse culori și materiale, inclusiv din plastic și cauciuc.

Din punct de vedere vizual, ceasul arată foarte bine, coronița cu care poți să navighezi prin meniuri fiind mult mai discretă. La fel ca la generațiile precedente, va trebui să fii atent cum o cureți pentru că va atrage foarte ușor praful și umezeala și te vei trezi că nu mai funcționează la fel de ușor ca la început.

Deci, sfatul nostru este să îți cureți ceasul cât de des posibil, pentru a avea astfel grijă inclusiv de cureaua de piele.

HARDWARE & SOFTWARE

În carcasa de oțel ai un procesor de Exynos 9110 Dual core 1.15GHz, care rulează sistemul de operare Tizen cu ajutorul a 1GB RAM, de pe un spațiu de stocare de 8GB.

Ceasul se conectează la telefon prin Bluetooth 5.0, însă este capabil să îl legi și la rețeaua wireless, prin conectivitate Wi-Fi 802.11 b/g/n 2.4GHz.

De asemenea, în versiunea testată de noi, Galaxy Watch 3 vine cu conectivitate GSM, astfel că îl poți folosi chiar pe post de telefon, pentru că preia, prin serviciul Number Share, funcțiile unui smartphone.

Cu ceasul și, bineînțeles, cu o pereche de căști wireless Galaxy Buds+ sau Buds Live, vei putea să primești apeluri și să apelezi în condiții optime, dacă ți-ai uitat telefonul acasă sau dacă s-a descărcat.

Number Share-ul celor de la Orange este o facilitate excelentă, iar cu eSIM vei putea conecta, de exemplu, inclusiv un iPhone la ceasul Galaxy Watch 3.

Dincolo de conectivitatea GSM, noul smartwatch al celor de la Samsung are GPS, accelerometru, barometru, senzor de puls și, în premieră, un senzor ECG.

 

AFLĂ CUM STAI CU STRESS-UL ȘI TENSIUNEA

Galaxy Watch 3 este primul ceas inteligent al sud-coreenilor care îți oferă, în detaliu, câteva informații despre sănătate în premieră.

Ceasul evaluează, de exemplu, saturația de oxigen din sânge (SpO2). Acest indicator este direct legată de performanța fizică, ceasul indicându-ți, astfel, dacă stai bine sau rău la acest capitol. În esență, cu cât ai un nivel de oxigen mai mare, cu atât e mai bine.

Smartwatch-ul măsoară, în premieră, și nivelul de stress, alături de clasicele informații din zona de mișcare.

Noua interfață software vine cu peste 120 de programe de antrenament dintre care, probabil, o să folosești cel mai mult aplicația care îți numără pașii și cea în care alergi.

La acest capitol, Samsung a dezvoltat un ghid de alergare care, dincolo de faptul că îți afișează ritmul cardiac în timp real, pe ceas,  analizează modul în care te miști, pentru a ajuta la îmbunătățirea formei și la prevenirea accidentărilor.

Ne-a plăcut și noua aplicație care evaluează somnul și care îți spune, din acest punct de vedere, dacă ai avut un somn bun sau dacă trebuie să faci ceva pentru a dormi mai bine.

MODUL DE ALERTĂ

Galaxy Watch 3 include, în premieră, un mod de alertă în caz de cădere. De exemplu, dacă ești într-o excursie la munte și aluneci într-o râpă, ceasul va detecta diferența de înălțime și va intra în modul de alertă.

Vei avea 60 de secunde timp să oprești alerta, altfel ceasul va trimite un mesaj text și locația în care te afli la o adresă predefinită.

Sperăm să nu ai nevoie de această opțiune dar e bine de știut că este acolo și o poți folosi.

Pe lista aplicațiilor interesante, pe care le-am văzut și la ceasurile anterioare, notăm calendarul, alertele, funcția de control audio a muzicii pe care o asculți în căști cu rotița și funcția de telecomandă pentru televizor.

Probabil, dintre toate acestea, vei folosi cel mai mult funcția de notificări direct pe ceas (emailuri, mesaje text, notificări de pe rețelele sociale etc) alături de calendar și, probabil, funcția de alarmă.

Ne-a plăcut și faptul că poți folosi o gamă de gesturi pentru a controla ceasul sau telefonul. Poți, de exemplu, să închizi sau să deschizi pumnul pentru a primi un apel sau să rotești încheietura pentru a opri alarmele sau apelurile primite.

AUTONOMIE DE PATRU ZILE

În varianta de 45 mm, ceasul are o baterie de 340mAh care îi oferă o autonomie foarte bună care poate ajunge până la 4 zile. Noi l-am folosit intensiv și, după două zile, încă mai aveam 30% din baterie, astfel că este posibil să țină atât de mult.

Este un progres față de Galaxy Active 2 LTE, de exemplu, care după aproape un an de folosință, a ajuns să țină maxim o zi și jumătate.

Cert este că autonomia este asociată cu obiceiurile tale. Dacă nu îl conectezi la telefon, o să țină și mai mult.

Dacă îl folosești, de exemplu, cu Galaxy Note 20 Ultra 5G, cu siguranță vei exploata la maximum toate resursele ceasului.  Și ar fi păcat să ai un asemenea ceas și să nu îl folosești cu Number Share, în combinație cu cel mai performant telefon lansat în acest an de Samsung.

Da, prețul este unul pe măsură, însă este, în continuare, sub pachetul iPhone – Apple Watch Series 5.

 

Samsung Galaxy Watch 3. Merită?

Prețul lui Samsung Galaxy Watch 3, de 2450 de lei în varianta de 44 mm cu conectivitate GSM, este unul pe măsura performanței oferite. Samsung nu și-a propus să construiască un ceas ieftin, ci unul foarte performant. Iar prețul reflectă, fără îndoială, acest aspect.

Dacă merită sau nu, rămâne ca tu să decizi. Noi l-am comparat cu un Galaxy Active 2 LTE și nu putem spune că noile facilități aduse sunt atât de importante pe cât ne-am fi așteptat.

Pentru un utilizator obișnuit, Galaxy Active 2 LTE poate fi, de asemenea, o varianta buna, mai cu seamă că prețul este la jumătate (aprox. 1200-1400 lei)

Pentru cei care își doresc un ceas performant și elegant, alternativă la ceasurile clasice, de firmă, prețul este  unul foarte mic.  Un aspect important – dincolo  de performanțe și preț, ceasul are un layout care îți permite să-l asortezi optim la orice ținută, fie de business sau de sport.

Pentru noi, după ce am testat zeci de ceasuri inteligente, Galaxy Watch 3 ne-a convins. A fost primul ceas pe care nu l-am scos de la mână nici în somn. Semn că ecosistemul a evoluat semnificativ în așa fel încât să dea dependență. În sensul bun al cuvântului.