Revoluție în medicină. Senzorii care va simți cancerul din corpul uman, la nivel celular

Data: 18/01/2019 | Autor: .

Revoluție în medicină. Senzorii care va simți cancerul din corpul uman, la nivel celularTehnologia cu ultrasunete este folosită pe scară largă de zeci de ani, în diverse domenii, de la navigația submarinelor la medicina neinvazivă. Cercetătorii de la Universitatea din Queensland lucrează la un senzor de ultrasunete „ultra”, care este atât de sensibil încât poate auzi mișcarea moleculelor de aer în organism sau vibrațiile celulelor individuale, relatează GadgetReport.ro

Într-un dispozitiv normal cu ultrasunete, emițătorul și receptorul sunt realizate din cristale piezoelectrice. Asta inseamnă ca vibreaza atunci cand se aplica un curent, ceea ce creeaza unde de sunet de inalta frecvență, dincolo de sfera auzului uman. Aceste valuri de sunet trec prin aer, apă sau țesuturi moi și se întorc înapoi la rate diferite, pe măsură ce ating suprafețe mai solide.

Când se întorc la cristale, procesul funcționează în sens invers – vibrațiile generează curent și computerele pot descifra acele informații pentru a crea o imagine, oferind, de exemplu, o vedere clară asupra unui făt în uter. Dar, desigur, există limite ale gradului de sensibilitate a acestor dispozitive.

Pentru a depăși această problemă, cercetatorii de la Universitatea din Queensland au folosit o configuratie complet diferita în dezvoltarea senzorilor cu ultrasunete.

Receptorul, în prototipul dezvoltat de cercetători, este un mic disc de siliciu, cu o lățime de 148 microni și o grosime de 1,8 microni, iar în spatele acestuia se află un laser. Pe măsură ce undele sonore lovesc discul în locuri diferite, suprafața distorsionează ușor, iar laserul poate citi aceste perturbații pentru a produce o imagine mult mai precisă.

„Noul senzor se bazează pe lumina laser pentru măsurarea mișcării mecanice la scară nanometrică”, explică profesorul Warwick Bowen, autorul corespunzător al studiului, la New Atlas . „Aceasta capabilitate a fost dezvoltată pentru a permite noua tehnologie cuantică, folosinf unde de ultrasunete care actioneaza vibratiile mecanice ale unei structuri microscale pe un cip de silicon, pe care le citim cu lumina laser”.

Potrivit lui Bowen, noii senzori sunt de aproximativ o sută de ori mai preciși decât tehnologiile existente.

Dispozitivul poate măsura undele ultrasunete care aplică forțe atât de mici încât pot auzi moleculele de aer care se deplasează în mod aleatoriu. Într-un sens mai practic, ultrasunetele ulterioare ar putea fi utilizate în curând pentru a asculta celulele și bacteriile individuale.

,,Pe termen scurt, senzorii ar putea oferi un nou mod de a studia sanatatea si functia celulelor „, spune Bowen.

,,Celulele vii vibreaza pe masura ce functioneaza. Ascultarea acestor vibratii poate furniza semnale nu numai despre starea celulei – dacă este vie sau moartă, ci si în privința sănătății acesteia, dacă este canceroasă sau nu”, a mai spus acesta.

Noua tehnologie ar putea fi utilizată și pentru îmbunătățirea navigației pentru vehiculele aeriene și subacvatice și, pe termen lung, pentru a dezvolta o gamă complet nouă de posibilități imagistice medicale, cum ar fi monitorizarea mișcărilor celulelor individuale prin corp.