“Revolutie” pe internetul mobil romanesc. Operatorii telecom, obligati sa detalieze consumul de date

Data: 27/02/2012 | Autor: .

Vodafone, Orange, RCS si Cosmote sunt obligati ca de la facturile emise in luna martie sa detalieze modul in care au fost consumate datele de trafic pe internet din abonament sau cartela. Vom afla astfel, concret, modul in care ne-am consumat volumul de date si astfel vor fi eliminate suspiciunile privind “furtul” datelor de catre operator.

Decizia a fost luata de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si a intrat in vigoare pe 25 februarie.

Foarte interesanta este si prevederea care impune operatorilor sa prezinte pe site-urile proprii detalii despre viteza nominala/maxima de transfer a datelor, viteza minim garantata, daca este cazul, intarzierea si variatia intarzierii de transfer, rata pier­derii de pachete, termenul de la care va incepe furnizarea accesului la internet, exprimat in zile calendaristice, precum si termenele de remediere a deranjamentelor si de solutionare a reclamatiilor utilizatorilor, exprimate in ore.

Furnizorii vor publica trimestrial pe paginile lor de internet valorile acestor parametri, prima raportare urmand sa aiba loc la data de 25 aprilie.

Noile prevederi impun, de asemenea, ca durata minima a contractelor a fost stabilita la 12 luni. Pana acum, durata maxima initiala a contractelor incheiate cu utilizatorii persoane fizice era de 24 de luni. Operatorii se foloseau de aceasta prevedere pentru a impune contractele pe 2 ani.

„Conform noului cadru legal din domeniul telecom, incepand de sambata, 25 februarie, in scopul protectiei consumatorilor, contractele incheiate de acestia cu furnizorii de servicii de comunicatii vor contine mai multe clauze minime obligatorii. De asemenea, noile dispozitii legale stabilesc, printre altele, un prag maxim pentru durata initiala a contractului si aduc unele modificari referitoare la incheierea contractelor la distanta ce au ca obiect furnizarea de servicii de comunicatii electronice”, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), citata de Mediafax.

„Aceste modificari se aplica atat contractelor incheiate incepand cu 25 februarie, cat si contractelor aflate in derulare, furnizorii avand obligatia de a le modifica, precum si de a informa abonatii despre acest lucru. Avand in vedere ca aceste modificari sunt impuse de prevederile legale, iar nu o manifestare de vointa a furnizorilor in sensul modificarii unilaterale a clauzelor contractuale, utilizatorii aflati in perioada minima contractuala nu vor putea invoca aceste modificari pentru a solicita rezilierea contractului fara plata penalitatilor agreate”, se mai arata in comunicatul ANCOM.