Robotul zburător! Drona SMART care evită singură obstacolele

Data: 21/01/2016 | Autor: .

DRONA SMART

Tehnologiile pe care le vedem în filmele SF devin, rând pe rând, realitate! Cercetătorii de la MIT au dezvoltat o dronă capabilă să ia singură decizii în zbor.

Cercetătorii de la MIT au folosit pentru dronă aceeaşi tehnologie de navigaţie pe care v-am prezentat-o recent în cazul robotului ATLAS. Quadcopter-ul este capabil, pe baza analizei imaginilor furnizate de camerele video, să îşi contureze cel mai bun traseu printre orice fel de obstacole.

Dovadă experimentul video de mai jos în care drona SMART reuşeşte să se strecoare fără nicio problemă prin hăţişul cu 26 de obstacole imaginat de experţi.

Potrivit acestora, drona SMART va fi capabilă, în viitor, să ia singură decizii în privinţa condiţiilor de zbor, fapt care va schimba din temelii industria transportului aerian.

Imaginaţi-vă un viitor în care dronele ne vor transporta la serviciu, vor căra mărfuri şi vor asigura mai toate operaţiunile de transport pe cale aeriană, fără asistenţă umană.

Un astfel de taxi autonom a fost deja testat de compania chineză Ehang care a lansat, la Consumer Electronic Show (CES 2016) din Las Vegas, prima dronă din lume care poate duce la destinaţie un pasager uman.

La fel ca o dronă clasică, EHang 184 foloseşte opt motoare electrice care îi permit să decoleze şi să aterizeze vertical, la fel ca un elicopter. Aparatul de zbor se deplasează în zbor cu o viteză de aproape 100 de kilometri la oră şi are o autonomie de până la 23 de minute. EHang 184 poate transporta un pasager cu o greutate de maxim 99 de kilograme.

Mai multe detalii aflaţi dintr-un material dedicat realizat de GadgetReport.ro