Sony FX3. Cum arată și ce poate noua camera profesională full-frame

Data: 24/02/2021 | Autor: .

Sony FX3 (model ILME-FX3) este cea mai nouă cameră lansată de producătorul japonez. Sony afirmă că noua cameră profesională full-frame combină cele mai bune tehnologii Sony în materie de cinematografie digitală. Camera va fi disponibilă începând din martie 2021, la un preț aproximativ de 22900 lei.

Sony FX3 oferă o operabilitate ușoară pentru înregistrarea la scară mică, dar și pentru filmarea realizată de o singură persoană.

FX3 oferă o performanță de focalizare de înaltă clasă și stabilizare optică a imaginii.

Sony FX3, aspect cinematografic

 Sony FX3 atinge viteze de procesare ridicate și o calitate excelentă a imaginii. Senzorul full-frame cu retroiluminare Exmor R CMOS de 10.2 megapixeli (efectivi, aprox.) pentru filmare (și 12.1 Mp pentru foto)  face echipă cu procesorul de imagine BIONZ XR, pentru sensibilitate ridicată și zgomot redus.

Sensibilitatea ISO de bază se situează între 80 și 102,400 (poate fi extins până la 409,600 la filmare), iar intervalul dinamic este unul impresionant, cu peste 15 trepte de expunereii.

FX3 permite utilizatorilor să obțină un aspect cinematografic fără post-producție, folosind S-Cinetone. Bazată pe știința culorilor inspirată de camera de top Sony VENICE, S-Cinetone oferă tonuri medii naturale, culori blânde și tușe fluide, esențiale pentru un aspect cinematografic.

Puteți filma cu 4K la până la 120 de cadre pe secundăiii și înregistrare internă. De asemenea, imaginile extrem de fluide înregistrate în slowmotion (până la 5x) la rezoluție QFHD (3840 x 2160) cu autofocalizare oferă noi posibilități de exprimare creativă.

Concepută pentru filmare solo confortabilă  

Cea mai compactă și ușoară cameră din gama Cinema Line, FX3 este ideală pentru filmarea direct din mână, pentru cea realizată cu ajutorul unui gimbal sau al unei drone.

Cântărește doar 715 grame, inclusiv bateria și cardurile de memorie, iar body-ul are 77.8 mm înălțime, 129.7 mm lățime și 84.5 mm grosime – fără proeminențe. Grip-ul camerei a fost proiectat cu atenție pentru a oferi flexibilitate, stabilitate și confort optim pentru filmări lungi.

Camera FX3 are cinci porturi filetate (pentru șuruburi 1/4-20 UNC) pentru a atașa cu ușurință accesorii compatibile, rămânând în același timp suficient de ușoară pentru filmare direct din mână și ușurând transportul și configurarea.

Mânerul cu porturi XLR inclus se atașează ferm la body prin intermediul Multi Interface Shoe fără instrumente speciale și oferă trei orificii filetate suplimentare pentru accesorii: două în partea superioară și unul posterior. Monitoarele externe, recorderele, receiverele de microfon fără fir, kitul de patină de accesorii sau alte accesorii pot fi atașate în siguranță.

Pentru a oferi un sunet de înaltă calitate, mânerul XLR include două intrări audio XLR/TRS către FX3. Cu un microfon XLR opțional, semnalul audio digital poate fi transferat direct către cameră pentru o calitate audio de top. Setările camerei permit mai multe formate de înregistrare audio, inclusiv înregistrare pe 4 canale pe 24 de biți. Deoarece adaptorul XLR este integrat în mâner și nu necesită cabluri sau baterii suplimentare, acesta oferă o configurare facilă.

Sony FX 3. Autofocalizare hibridă rapidă

Modelul FX3 oferă autofocalizare hibridă rapidă (AF) utilizând un sistem de detecție a fazei în plan focal cu 627 de puncte în timpul filmării. Camera este îmbunătățită cu funcția Touch Tracking (Real-Time Tracking) cu ajutorul căreia, prin simpla atingere a subiectului dorit pe ecran se inițiază autofocalizarea cu urmărirea subiectului.

Focalizarea precisă și fluidă este menținută datorită funcției Real-time Eye AF – tehnologie care identifică ochii protagoniștilor chiar și atunci când aceștia privesc în jos sau în sus în unghiuri dificile. În plus, au fost incluse și alte funcționalități de autofocalizare, ca răspuns la feedback-ul utilizatorilor profesioniști, inclusiv controlul vitezei de tranziție AF a focalizării de la un subiect la altul (AF Transition Speed), sensibilitatea de schimbare a focalizării de al un subiect la altul (Subject Shift Sensitivity) , control intuitiv și suport AF la focalizarea manuală. Aceste funcții AF au fost implementate în FX3 pentru a asigura o focalizare stabilă, flexibilă și precisă în orice situație și sunt ușor de utilizat pentru profesioniștii care lucrează pe cont propriu.

FX3 dispune de stabilizare optică a imaginii pe 5 axe încorporată în cameră – extrem de eficientă pentru filmarea direct din mână. O unitate de stabilizare de înaltă precizie și senzorii giroscopici au făcut posibilă implementarea Active Modeiv, un mod dedicat filmării în fiecare format, inclusiv 4K. Stabilizarea  imaginii încorporată în cameră înseamnă că stabilizarea eficientă poate fi realizată cu o gamă largă de obiective, inclusiv folosind obiective cu montură E care nu au stabilizare proprie. În plus, FX3 înregistrează metadate de stabilizare a imaginii, care permit realizarea unor ajustări mai practice în post-producție, folosind Catalyst Browse/Prepare.

Operabilitate

În procesul realizării camerei FX3 nu au fost făcute compromisuri de niciun fel în ceea ce privește controlul profesional și operabilitatea. Butoanele utilizate în mod frecvent pentru înregistrarea de filme, precum ISO, iris ori cel dedicate ajustării balansului de alb sunt localizate în zona grip-ului și în partea de sus a body-ului. Designul le permite, astfel, creatorilor de conținut care lucrează pe cont propriu să controleze butoanele cu o singură mână. În plus, pentru eficiență maximă, camera oferă 140 de funcții ce pot fi atribuite către 15 butoane personalizabile.

Butonul de zoom localizat în partea superioară a grip-ului controlează obiectivele zoom motorizate compatibile dar permite și utilizarea funcției Clear Image Zoom cu obiective zoom fără motorizare și cu obiective fixe, cu o degradare scăzută a imaginii – reducând numărul obiectivelor necesare pentru proiecte diverse. Butonul permite și realizarea unui zoom foarte lin, mai dificil de obținut prin controlul manual al inelului de zoom.

Luminile de înregistrare (tally) sunt poziționate în partea frontală, în sus, dar și în spatele camerei, în așa fel încât operatorul să poată distinge ușor momentele în care camera înregistrează. Un monitor LCD rabatabil în lateral permite o utilizare ușoară și este potrivit pentru cadre realizate cu ajutorul unui gimbal, pentru unghiuri mai complicate, operațiuni de filmare din mână și pentru multe altele. Modul Flexible Exposure îi permite camerei FX3 să ofere operațiuni de trecere între modurile Auto și Manual similare cu cele de pe alte camere din seria FX, astfel încât deschiderea diafragmei, viteza de fotografiere și ISO pot fi setate independent. O apăsare scurtă a butonului personalizat dedicate funcției respective activează posibilitatea de trecere la modul Manual, iar o apăsare mai lungă a butonului permite activarea și dezactivarea setării Auto.

Sony FX 3. Fiabilitate

Creatorii de conținut au nevoie de mult mai mult decât de funcționalități rafinate și de performanță; aceștia pretind și fiabilitate și durabilitate. Camera FX3 combină un ventilator pentru răcire activă cu un sistem eficient de disipare a căldurii și permite înregistrarea pe perioadă nelimitată în format 4K 60p, fără oprire termicăv. Ventilatorul nou dezvoltat asigură o răcire extrem de eficientă.

 

Noua camera are un design rezistent la praf și umiditate, dar și un șasiu durabil din aliaj de magneziu. Mai mult, aceasta suportă încărcarea rapidă prin USB PD (Power Delivery) pentru filmare fără întreruperi.

Extinderea spațiului de stocare

Camera FX3 este compatibilă cu mai multe funcții de înregistrare, inclusiv cu profilul de culoare S-Log3 și cu spațiul de culoare S-Gamut3.Cine, pentru a păstra culorile și gradațiile bogate, putând înregistra imagini la un interval dinamic ridicat și la un spațiu de culoare extins. Aceasta suportă și înregistrare internă în formatele XAVC S™ și XAVC S-I la calitate 4K (QFHD) și FHD, și în formatul XAVC HS™ (MPEG-H HEVC/H.265, doar 4K). Înregistrarea video 4K 60p pe 10 biți 4:2:2 în RAW pe 16 biți pot fi făcute și pe un dispozitiv de înregistrare extern prin ieșirea HDMI Type-A a camerei.

Sony FX3 oferă sloturi media rapide, perfecte pentru activitățile viitorului, care contribuie la o libertate de înregistrare fără precedent, datorită celor două carduri CFexpress Type A. Aceleași date pot fi înregistrate simultan pe ambele carduri, pentru backup, iar un mod „releu” va trece automat de la al doilea card atunci când primul utilizează la maximum spațiul de stocare, în timpul înregistrării. Sunt suportate, de asemenea, și cardurile SDXC/SDHC UHS-I si UHS-II.

Noua cameră a fost dezvoltată în așa fel încât să fie compatibilă cu funcții de conectivitate care să-i ajute pe creatorii profesioniști de conținut ce folosesc de conexiunea LAN wireless de mare viteză (în banda de 2.4 GHz sau în cea de 5 GHz), dar și conexiuni LAN prin cablu, cu ajutorul unui adaptor compatibil USB-to-Ethernet.

Modelul Sony FX3 suportă și înregistrarea de la distantă cu ajutorul calculatorului, cu ajutorul aplicației Imaging Edge Desktop™ „Remote” prin Wi-Fi sau printr-o conexiune Superspeed USB 5Gbps prin intermediul unui terminal cu USB Type-C®.