SpaceX, prima misiune spațială pentru NASA. Dragon Resilience are patru astronauți la bord

Data: 16/11/2020 | Autor: .

Compania SpaceX a lansat cu succes patru astronauți către Stația Spațială Internațională, în primul zbor oficial organizat de compania privată pentru NASA. Lansarea constituie o premieră, pentru că este prima dată când un echipaj internaţional zboară la bordul unei navete spaţiale și al unei rachete certificate de NASA, dar deţinute de o companie comercială, operate de pe teritoriul american.

Racheta Falcon a decolat duminică la ora 2 şi 27 de minute dimineaţa de la Centrul Spaţial Kennedy cu trei americani şi un japonez la bord. A fost al doilea zbor spaţial organizat de SpaceX, după lansarea de probă din mai, când a trimis doi astronauţi pe staţia spaţială.

Călătoria către ISS va dura 27 de ore. Capsula ar trebui să andocheze la ISS marți dimineața, în jurul orei 6:00, ora României. Capsula Dragon Resilience va rămâne acolo până în primăvară.

La bordul ISS mai sunt trei astronauți, doi ruși și unul american, o femeie, care au ajuns acolo cu o rachetă Soiuz, în octombrie. Misiunea lor se încheie în aprilie.

SpaceX a lansat un nou prototip al Starship, naveta spațială care va pleca spre Marte

Lansarea misiunii Demo-2, la 30 mai, a reprezentat primul zbor orbital lansat de pe teritoriu american de la sfârşitul programului navetelor spaţiale americane, în 2011, și a fost, totodată, prima acțiune în spațiu pentru care NASA a recurs la serviciile unei companii private.

Capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat pe 2 august în Golful Mexic, finalizând cu succes zborul Demo-2 spre ISS.

Lansarea fusese iniţial programată în luna octombrie, dar a fost amânată după ce NASA a spus că trebuie făcute niște controale suplimentare asupra rachetei.

SpaceX anunță prețurile abonamentelor pentru internet prin satelit

Capsula Dragon a SpaceX este al doilea aparat care este capabil acum să ajungă pe ISS, după nava spaţială rusă Soyuz, care a transportat din 2011 toţi astronauţii pe Staţie, după ce americanii nu au mai zburat. Un al doilea parat, fabricat de Boeing ar putea fi operaţional într-un an.

NASA speră că continue cooperarea cu Rusia. Ea a propus locuri pentru cosmonauţi în misiunile viitoare şi vrea ca americanii să continue să împrumute regulat navele Soyuz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.