SpaceX, prima misiune spațială pentru NASA. Dragon Resilience are patru astronauți la bord

Data: 16/11/2020 | Autor: .

Compania SpaceX a lansat cu succes patru astronauți către Stația Spațială Internațională, în primul zbor oficial organizat de compania privată pentru NASA. Lansarea constituie o premieră, pentru că este prima dată când un echipaj internaţional zboară la bordul unei navete spaţiale și al unei rachete certificate de NASA, dar deţinute de o companie comercială, operate de pe teritoriul american.

Racheta Falcon a decolat duminică la ora 2 şi 27 de minute dimineaţa de la Centrul Spaţial Kennedy cu trei americani şi un japonez la bord. A fost al doilea zbor spaţial organizat de SpaceX, după lansarea de probă din mai, când a trimis doi astronauţi pe staţia spaţială.

Călătoria către ISS va dura 27 de ore. Capsula ar trebui să andocheze la ISS marți dimineața, în jurul orei 6:00, ora României. Capsula Dragon Resilience va rămâne acolo până în primăvară.

La bordul ISS mai sunt trei astronauți, doi ruși și unul american, o femeie, care au ajuns acolo cu o rachetă Soiuz, în octombrie. Misiunea lor se încheie în aprilie.

SpaceX a lansat un nou prototip al Starship, naveta spațială care va pleca spre Marte

Lansarea misiunii Demo-2, la 30 mai, a reprezentat primul zbor orbital lansat de pe teritoriu american de la sfârşitul programului navetelor spaţiale americane, în 2011, și a fost, totodată, prima acțiune în spațiu pentru care NASA a recurs la serviciile unei companii private.

Capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat pe 2 august în Golful Mexic, finalizând cu succes zborul Demo-2 spre ISS.

Lansarea fusese iniţial programată în luna octombrie, dar a fost amânată după ce NASA a spus că trebuie făcute niște controale suplimentare asupra rachetei.

SpaceX anunță prețurile abonamentelor pentru internet prin satelit

Capsula Dragon a SpaceX este al doilea aparat care este capabil acum să ajungă pe ISS, după nava spaţială rusă Soyuz, care a transportat din 2011 toţi astronauţii pe Staţie, după ce americanii nu au mai zburat. Un al doilea parat, fabricat de Boeing ar putea fi operaţional într-un an.

NASA speră că continue cooperarea cu Rusia. Ea a propus locuri pentru cosmonauţi în misiunile viitoare şi vrea ca americanii să continue să împrumute regulat navele Soyuz.