Specificatiile tehnice ale robotului Curiosity, mai slabe decat cele ale unui iPhone

Data: 13/08/2012 | Autor: .

Robotul spatial Curiosity a ajuns saptamana trecuta pe Marte, dupa o calatorie de 8 luni. Dispozitivul, care cantareste 900 de kilograme, urmeaza sa caute semne ca mediul panetei rosii ar fi putut fi, de-a lungul timpului, propice pentru dezvoltarea vietii, si sa trimita informatiile adunate inapoi pe pamant. Va veti spune ca toate aceste lucruri necesita o putere fabuloasa e calcul, insa lucrurile nu stau deloc asa. Specificatiile tehnice si puterea de calcul a masinariei sunt net inferioare oricarui smartphone entry-level disponibil in prezent pe piata pentru cateva sute de lei.

Chiar daca imaginile transmise pe pamant de robot au parut spectaculoase, tehnologia din spatele lor nu este nici pe departe la fel de impresionanta.

Curiosity dispune de o camera foto de numai 2 MP, la o rezolutie de 1024×1024 pixeli. Si asta pentru ca design-ul camerei a fost propus in 2004, atunci cand „2 megapixeli si 8 GB de memorie flash nu sunau atat de rau”, dupa cum a declarat Mike Ravine de la Malin Space Science Systems intr-un interviu acordat site-ului foto DPReview.

Curiosity „nu sta foarte bine daca este comparat cu un iPhone din zilele noastre”, recunoaste Ravine.

Robotul nu straluceste nici la capitolul conectivitate, transmitand pe pamant numai 250 MB de date pe zi. Aceeasi cantitate de date ar putea fi descarcata in doar cateva minute cu cea mai ieftina conexiune de internet disponibila in prezent pe piata.

In ceea ce priveste puterea de procesare, Curiosity ne aminteste de un calculator de la sfarsitul anilor ’90. Robotul dispune de un procesor de doar 200 MHz si o memorie RAM de 250 MB, potrivit Cnet.

Robotul Curiosity este programat sa petreaca doi ani pe Marte, timp in care va incerca sa descopere daca mediul martian poate fi propice dezvoltarii unei vieti microbiene.

Robotul care se deplaseaza pe sase roti poseda si un brat articulat de 2,1 metri capabil sa foreze pana la o adancime de sase centimetri in roca, o premiera pentru Marte.

Esantioanele culese vor fi analizate intr-unul dintre cele doua laboratoare din interiorul robotului.

Alte instrumente vor cerceta mediul pentru a detecta in special prezenta metanului, adeoseori legat de prezenta vietii pe Pamant si a unui gaz deja detectat pe Marte in anumite sezoane.

Curiosity va masura, de asemenea, si radiatiile care ar putea afecta viitoarele misiuni umane pe Marte. Robotul dispune si de o statie meteo.