Starlink, serviciul de internet prin satelit, activat în România! Preţuri şi abonamente

Data: 3/03/2022 | Autor: .

SpaceX a activat, oficial, serviciul de internet prin satelit Starlink pentru teritoriul României! Vom putea accesa internetul de oriunde, la preţuri competitive.

Starlink este o ”constelație” de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit. Constelația va ajunge să fie formată din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre. Sunt 1.700 de sateliți funcționali și alți 12.000 au fost aprobați.

În SUA, serviciul de internet Starlink costă 99 USD pe lună, folosind un dispozitiv special (499 $), format dintr-o antenă Starlink și un router Wi-Fi. SpaceX promite viteze de descărcare de 100 Mbps și de 20 Mbps pentru upload.

În timp însă, conexiunea va fi îmbunătățită cu viteze de până la 1 Gbps, spun reprezentanții Starlink.

Detalii despre echipament aflati de AICI.

What Is Starlink? SpaceX's Much-Hyped Satellite Internet Service Explained  | PCMag

Pentru moment, Starlink nu a anunţat oficial preţurile şi abonamentele pentru România. Ne aşteptăm însă ca acestea să debuteze în perioada următoare. Un posibil semnal legat de preturi aflam de pe site-ul oficial, de unde aflam ca putem depune o garantie de 100 de dolari pentru a fi printre primii care primesc echipamentul.

starlink romania

Pentru Starlink, acești 100 de dolari pe care îi depui acum (și pe care îi poți primi înapoi atunci când te răzgândești) se duc spre plata echipamentului, care costă de fapt 500 de dolari. Restul de bani sunt plătiți atunci când serviciul devine disponibil. Și nici atunci nu va putea oricine să se aboneze. Acesta va fi doar în teste în 2022 în România.

Totuși, pentru cineva care nu are acces la internet de mare viteză altfel, și este dispus să plătească pentru asta, 100 de dolari într-o zonă de țară, sau în vârful muntelui, nu pare a fi o afacere tocmai proastă, mai ales când nu ești limitat la o adresă pentru a folosi conexiunea. Poți lua echipamentul după tine oriunde și nu ești limitat nici de semnalul de la stâlpii telecom.

Ce înseamnă asta pentru noi, românii?

Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților, a declarat că ”suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit”.

„Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk, a fost autorizat și în România.

Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit.

Starlink review: dreams, not reality - The Verge

Însuși Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurile cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social.

Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu.

SpaceX's Starlink: Early users review service, internet speed, price

Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.

Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți.

Ozark Dragon: Starlink at the Lake of the Ozarks

Beneficiile? Nenumărate.”

Cine va beneficia de Starlink?

Planurile lui Elon Musk vizează asigurarea accesului la internet în orice colț al lumii.

Elon Musk, fondatorul SpaceX, declara recent că Starlink este „complementar” furnizorilor 5G existenți, mai degrabă decât să concureze direct cu aceștia.

„Vă puteți gândi la Starlink că umple golurile dintre 5G și fibră și ajunge cu adevărat în părțile lumii care sunt cele mai greu accesibile”, a spus el. Întrebat cât va trebui să investească în Starlink, Musk a spus că depinde modul în care definiți investiția.

„Înainte de a ajunge la un flux de numerar pozitiv, acesta va fi de cel puțin 5 miliarde de dolari și poate până la 10 miliarde de dolari. Deci este destul de mult „, a spus el, adăugând:„ Va trebui să continuăm să investim mult după acel moment „pentru a rămâne relevanți în rândul concurenților.

Investiția totală Starlink se va ridica la 20-30 miliarde dolari, a spus el. Odată ce rețeaua va fi pe deplin funcțională, SpaceX speră că ar putea genera venituri de aproximativ 30 de miliarde de dolari cu Starlink.

Majoritatea acestor venituri vor finanța proiectul Starship al SpaceX, elementul central al ambițiilor lui Musk de a transporta oamenii spre Lună și Marte.

Gândiți-vă numai la faptul că vom avea acces la internet și în vacanțele din străinătate, la același cost ca și în țară și, foarte important, fără probleme de semnal.

Va fi interesant de văzut cu ce tip de smartphone-uri vom putea accesa serviciile de internet prin satelit.

Pe piață există deja o serie de modele speciale, cu Android, printre care se află și Thuraya X5-Touch.

Thuraya X5-Touch. Primul telefon Android conectat direct la satelit