Tehnologiile din ziua de azi au fost imaginate încă din secolul trecut

Data: 4/12/2021 | Autor: .

tehnologiile inspirate din filmele science fiction

Multe dintre tehnologiile din ziua de azi au fost imaginate încă din secolul trecut. De la telefoanele mobile, la tablete, internet, realitatea virtuală şi viruşii informatici, toate au apărut mai întâi în imaginaţia scriitorilor science fiction.

Internetul

Ideea World Wide Web datează încă din 1964, atunci când Arthur C. Clarke publica Dial F For Frankenstein, o scurtă povestire în care îşi imagina o lume science fiction în care calculatoarele erau legate într-o reţea. În 1997, într-un interviu publicat in Time, Tim Berners-Lee, omul creditat drept inventatorul WWW, a recunoscut că s-a inspirat din această idee.

Ecranele touchscreen

Cel mai vechi concept de tabletă apare cu patru decenii în urmă. În celebrul film science fiction „2001: A Space Odyssey”, realizat de regizorul Stanley Kubrick în 1968, într-una dintre scenele din film, doi astronauţi mănâncă în timp ce folosesc nişte obiecte ce seamănă cu tabletele din ziua de azi. Inclusiv căpitanul Picard, din celebrul serial de televiziune Star Trek, se laudă, în episodul 4 din sezonul 6, cu un asemenea gadget. Cititi mai multe amanunte intr-o stire GadgetReport.ro

Telefoanele mobile

Primele telefoane mobile au apărut în serialul de televiziune Star Trek, din anii ’60. De acolo s-a inspirat şi Martin Cooper atunci când a inventat telefonul mobil, în 1973.

Viruşii informatici

În 1975, autorul britanic John Brunner publica o poveste science fiction intitulată “The Shockwave Rider” în care descria un program de calculator capabil să se extindă în toată lumea. În 1982, cercetătorii John F. Shoch şi John A. Hupp, de la Xerox, au creat primul virus de calculator.

The-Shockwave-Rider-by-John-Brunner-thumb-330x542-90888

Realitatea virtuală

În 1999, expertul Phillip Rosedale, de la Linden Labs, a creat jocul Second Life, prima platformă de realitate virtuală din lume. Într-un interviu, Rosedale a recunoscut că s-a inspirat din nuvela science fiction“Snow Crash”, scrisă de Neal Stephenson. Aceasta spune povestea „Metaverse”, o lume în care oamenii interactionează cu avatarurile, o lume tridimensională imaginată ca o oglindă a celei reale. Mai multe detalii aici.

Snow-Crash-by-Stephenson06-thumb-330x502-90877

“A 113″. Codul misterios care apare în zeci de filme de la Hollywood