Trei motive pentru dezinstalarea aplicatiilor mobile

Data: 20/11/2013 | Autor: .

apple-app-store110707125242.jpegMă bucură creșterea numărului de aplicații mobile românești. Îmi dă senzația că viitorul mobile este în sfârșit aici. Dar cred că m-aș bucura și mai mult să văd că dezvoltatorii mobile citesc puțin și despre marketingul aplicațiilor mobile, de preferat înainte să le publice în AppStore sau Google Play, scrie Ana Matei,  Consultant SEO & Mobile Apps Marketer, pe blogul personal.

Îndrăznesc să spun că cei mai mulți nu citesc pentru că fac câteva greșeli elementare. Și nu pentru că zic eu, ci pentru că există sute de articole în care acestea sunt listate drept greșeli uzuale. Îmi dau seama că nu prea găsim timp să mai și citim, mai ales când clientul ne presează să publicăm mai repede aplicația, însă tot el va veni să ne întrebe de ce are atât de puțini utilizatori. Zic asta și pentru că în ultimii ani tot am învățat, eșuat și câștigat în dansul cu utilizatorul mobile.

Obligi utilizatorul să-și facă cont sau să-ți dea acces la conturile sociale

Sau, mai rău, încerci nu numai să-l obligi să-și facă cont, dar și să-ți dea informații personale cât pentru un mini studiu demografic (prin formularul de înscriere). Cei mai mulți utilizatori mobili sunt foarte stricți în ceea ce privește colectarea datelor personale, iar impunerea unui cont pentru răsfoirea aplicației nu numai că îi va face să ți-o dezinstaleze, ci îi va determina pe unii dintre să lase comentarii negative în AppStore sau Google Play.

Un exemplu de așa nu este aplicația Out 4 Food. Nu mi se pare relevant un formular ce colectează date demografice. Flurry Analytics oferă suficiente date pentru a vedea care este audiența aplicației. În cazul punctual Out 4 Food, cred că este absolut inutil formularul, mai ales că aplicația este dubată de un card de fidelitate (cod numeric unic).

Poate ar fi mai simplu să lași utilizatorul să răsfoiască aplicația. Ar fi mai ușor să-l convingi să introducă codul cardului pentru identificare la a doua deschidere a aplicației. Sigur, problema este că acel card de fidelitate se dă anonim. Este singurul card anonim din portofel. Nu cumva ar fi mai simplu să rogi utilizatorul să-ți dea datele pentru a obține cardul de fidelitate, din moment ce deja este obișnuit să facă asta?

Notificări cu sunet personalizat în fiecare zi

Curiozitatea m-a împins să instalez miniPrix app, o aplicație mobilă despre care am citit pe majoritatea blogurilor de modă din România. Dar ce folos să investești bine în Social Media, dacă produsul tău este nesuferit?

În primele 2 săptămâni am primit 1 notificare / săptămână pentru produse noi. Prima oară m-am și speriat când telefonul a scos un sunet dubios pentru acea notificare. Mi-am propus să rezist eroic eforturilor de marketing ale aplicației încă puțin. Dar, în ultima săptămână, am primit notificările cu sunet personalizat în fiecare zi, iar asta m-a determinat s-o dezinstalez.

Ok, nu mă înțelegeți greșit – implementarea notificărilor reprezintă una dintre puținele strategii viabile pentru creșterea ratei de retenție, însă cu foarte mare grijă la frecvență și, dacă se poate, fără sunet pentru notificări (e stresant).

Dacă aplicația are un cod de tracking pentru mobile analytics, cred că este simplu de corelat creșterea numărului de notificări cu creșterea numărului de dezinstalări. Dacă există o strategie de creștere progresivă a numărului de notificări de la data instalării, atunci se poate vedea tot în analytics că nu funcționează.

Continuarea analizei, pe blogul Anei Matei