Un eveniment istoric! Primele imagini detaliate de pe suprafața Soarelui

Data: 8/09/2022 | Autor: .

Cel mai puternic telescop solar din lume, Inouye, a prezentat cele mai detaliate imagini cu Soarele surprinse vreodată. Imaginile, realizate la o rezoluție de doar 18 kilometri, prezintă stratul mijlociu al atmosferei Soarelui, cunoscut sub numele de cromosferă.

Cromosfera Soarelui, care se află sub coroană, este de obicei invizibilă și poate fi văzută doar în timpul unei eclipse totale de soare, când creează o margine roșie în jurul stelei înnegrite. Noua tehnologie a schimbat această situație.

Rezoluția și sensibilitatea unică a telescopului Inouye îi permite să sondeze câmpul magnetic al soarelui pentru prima dată. Noul telescop va căuta, de asemenea, răspunsuri pentru unul dintre misterele solare: de ce coroana soarelui sau stratul exterior este mai fierbinte decât suprafața sa vizibilă?

O imagine istorică

Una dintre imagini prezintă o serie de fire strălucitoare de plasmă înflăcărată, care curg în coroană dintr-un fel de model de pori în formă de fagure de miere.

Aceste picături sunt cunoscute sub numele de granule, iar fiecare dintre ele are o lățime de aproximativ 1.600 de kilometri. Fiecare dintre aceste portrete are o lățime de aproximativ 82.500 de kilometri, ceea ce reprezintă doar un procent de o singură cifră din diametrul total al Soarelui.

„Soarele artificial” al Chinei a depășit de 5 ori temperatura Soarelui!

Soarele aruncă în mod constant material în spațiu, în toate direcțiile. Acest vânt solar continuu interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, provocând aurorele. Alte izbucniri sunt mai dramatice. Ocazional, soarele va scuipa bucăți mari de plasmă și particule cunoscute sub numele de ejectii coronale de masă (CME); dacă acestea ajung pe Pământ, ele pot afecta sateliții și rețelele electrice.

Informațiile obținute din această nouă perspectivă îi vor ajuta pe oamenii de știință să prezică și să se pregătească pentru furtunile solare, care pot trimite un tsunami de plasmă fierbinte și magnetism din coroana Soarelui până pe Pământ, putând provoca pene de curent la nivel mondial și întreruperi ale internetului timp de luni de zile.

Telescopul Inouye

Construcția telescopului Inouye a început în 2012. Inouye este menit să funcționeze timp de 44 de ani, ceea ce ar trebui să acopere două din ciclurile solare complete, de 22 de ani fiecare.

Anul trecut, când telescopul aproape finalizat și-a publicat primele imagini, fizicianul solar Jeff Kunh l-a numit cel mai mare salt în capacitatea umanității de a studia Soarele de pe vremea lui Galileo. Acum, astronomul și cercetătorul telescopului spațial Matt Mountain, președintele Asociației Universităților pentru Cercetare în Astronomie (AURA), spune că am tăiat panglica unei noi ere a fizicii solare.

Descoperire științifică – fragmentele unui meteorit mai vechi decât Soarele și Pământul

Soarele, filmat timp de 5 ani! Un clip video lansat de NASA (VIDEO)