Un fenomen astronomic fascinant, descoperit în România

Data: 10/02/2016 | Autor: .

Foto Novă Roșie Luminoasă descoperită la Bârlad

Cercetătorii de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad au realizat o descoperire ştiinţifică cu un ecou foarte mare în comunitatea ştiinţifică internaţională. Astronomii români au observat, în premieră mondială, o novă roşie lumininoasă în galaxia Messier 101, un obiect extrem de rar şi foarte puţin studiat până în prezent.

Expertul Dumitru Ciprian Vîntdevară a declarat că, dacă iniţial se credea că este vorba de o posibilă supernovă cu denumirea PSN J14021678+5426205, s-a dovedit mai târziu că este cu totul altceva: o novă şi nu una obişnuită, ci una luminoasă roşie, o categorie foarte rară de nove care se formează în general în urma fuzionării a două stele din secvenţa principală.

Descoperirea a fost confirmată de oamenii de ştiinţă din Rusia, care au redactat o lucrare ştiiţifică pe acest subiect. Una dintre concluziile experţilor ruşi este că nova roşie luminoasă din galaxia Messier 101 s-a manifestat în parametri extremi: o durată de erupţie maximă, o amplitudine a erupţiei minimă, şi o luminozitate maximă posibilă pentru acest tip.

Se pare ca a fost un sistem binar format din două stele gigante, angrenate pe o orbită ce a dus în final la unirea/fuzionarea lor. În urma acestui proces a rezultat o stea roşie supergigantă, ceva asemănător cu Betelgeuse din galaxia noastră.

Sursa acestor informaţii dar şi alte detalii ştiinţifice le puteți găsiţi în lucrarea originală: http://www.vgoranskij.net/lrn2015-in-m101.pdf