Un proiect incredibil. Mâna robotică demnă de filmele SF

Un proiect incredibil. Mâna robotică demnă de filmele SF

Cercetătorii de la Universitatea Washington din Seattle au dezvoltat mâna robotică care se comportă precum cea umană.

GadgetReport.ro relatează că experţii Zhe Xu și Emanuel Todorov au scanat o mână umană, apoi au realizat la o imprimantă 3D întreaga structură osoasă, conectând tendoanele și articulațiile artificiale cu ajutorul a 10 mini-motoare.

Rezultatul este, potrivit cercetătorilor, „cea mai precisă biomimetica si antropomorfa mâna robotică ” văzută vreodată.

Mâna robotică este capabilă să îndeplinească tot felul de sarcini, de la prinderea, la ridicare şi manipularea oricăror obiecte, indiferent de mărimea acestora şi dificultatea operaţiunii.

Produse precum mâna robotică ar urma să fie folosite în dezvoltarea roboţilor bionici, cei care vor deveni realitate în următorii 10-15 ani.

Detalii despre mâna robotică aflati de AICI.

În clipul video de mai jos vedeţi cum funcţionează mâna robotică dezvoltată de cercetătorii americani.

“Viitorul va fi o cursă între formele de viaţă din carbon (oamenii -n.r.) şi cele din silicon (roboţii-n.r.). Ambele evoluează rapid. Este neclar care formă de inteligenţă va fi cea dominantă în următorii 100, 150 de ani”, declara, recent, Reed Hastings, fondatorul Netflix.

Reed Hastings nu este primul expert care avertizează asupra pericolelor dezvoltării inteligenţei artificiale. Bill Gates, Steve Wozniak şi Stephen Hawking au lansat semnale similare.

Celebrul informatician Steve Wozniak, cofondatorul Apple şi cel care a desenat primele computere ale companiei, in anii ’70, lansează un nou semnal de alarmă privind pericolele tehnologiei.

Într-un interviu pentru Australian Financial Review, Wozniak a declarat ca inteligenta artificiala va prelua controlul asupra omenirii.

„Calculatoarele vor prelua controlul asupra omenirii, fara indoiala! Asa cum oameni precum Stephen Hawking sau Elon Musk au prezis, sunt de acord ca viitorul este infricosator si foarte rau pentru oameni. Daca vom crea aceste device-uri care sa rezolve toate lucrurile pentru noi, pana la urma vor gandi mai rapid decat de noi si vor scapa de oamenii inceti pentru a conduce companiile mai eficient” a declarat Wozniak.

„Vor fi ei zei? Vom fi noi animale de casa? Sau noi vom fi furnicile strivite? Nu stiu ce sa zic.. Dar cand am avut timp sa ma gandesc daca voi fi tratat in viitor ca un animal de familie pentru aceste masinarii inteligente… ei bine, eu imi voi trata propriul caine foarte frumos” a mai afirmat Wozniak.

Sunt in tabara celor ingrijorati de super-inteligenta. La inceput masinile vor face extrem de multe pentru noi si nu vor fi super-inteligente. Acesta ar trebui sa fie un lucru pozitiv daca stim sa gestionam bine situatia. Insa in cateva decenii inteligenta va deveni suficient de puternica incat sa devina o amenintare. Sunt de acord cu Elon Musk si cu altii si nu inteleg de ce unii chiar nu sunt ingrijorati”, a declarat Bill Gates.

A aparut DeepMind, robotul care ia singur decizii!

DeepMind. Tineti minte acest nume. Este denumirea unui computer dezvoltat de Google care este capabil sa ia singur decizii. Inteligenta artificiala a ajuns la un asemenea nivel incat aceasta ii permite sa se joace singur 49 de jocuri video, precum un copil de 5-6 ani.

Cercetătorii de la Google DeepMind au declarat că este pentru prima dată când un sistem informatic a învăţat singur să stăpânească şi să execute o serie de sarcini complexe, relatează GadgetReport.ro

„Până în prezent, sistemele capabile de autoînvăţare au fost folosite doar pentru probleme relativ simple. Pentru prima dată în lume, am folosit un astfel de sistem într-un mediu perceptiv bogat pentru a executa sarcini care sunt greu de realizat de oameni”, a declarat Demis Hassabis, vicepreşedinte al departamentului de inginerie din cadrul DeepMind.

Din testele realizate, DeepMind a fost cel puţin la fel de bun ca un jucător uman în cazul a mai mult de jumătate dintre jocurile precum Space Invaders, Video Pinball, Boxing, Breakout, Enduro si Pong, create de Atari, foarte populare în anii 1980.

Mai multe detalii despre DeepMind şi mâna robotică aflaţi de AICI.

A patra revoluţie industrială

GadgetReport.ro relata, recent, că roboţii umanoizi vor determina o a patra revoluţie industrială, o schimbare economică fundamentală care urmează să fie implementată până în 2020.

Potrivit raportului „The Future of Jobs”, prezentat în acest an la World Economic Forum, devoltarea spectaculoasă a tehnologiei va face ca în următorii ani, peste 7,1 milioane de locuri de muncă să fie acoperite de roboţi, cele mai afectate ţări urmând să fie Australia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.

Epoca Roboţilor va aduce însă şi efecte pozitive, urmând să fie create 2,1 milioane de noi locuri de muncă în industriile care au legătură cu tehnologia, de la inginerie, computere, arhitectură etc.

Experţii de la Kaspersky Lab afirmau, recent, într-un raport privind viitorul tehnologiei, că în următorii 30 de ani, este posibil ca populaţia globală să includă atât miliarde de oameni, cât şi miliarde de roboţi, aceştia din urmă având ca sarcină să întreprindă aproape toată munca dificilă de rutină.

Oamenii vor lucra pentru a îmbunătăţi software-ul roboţilor şi industria IT va fi necesară tuturor companiilor care vor dezvolta programe pentru roboţi, similar modului în care dezvoltă acum aplicaţii pe care utilizatorii le descarcă şi le instalează.

“Într-o oarecare măsură, barierele dintre roboţi şi oameni vor fi neclare”, a explicat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Kaspersky Lab.

GadgetReport.ro TV. Primul magazin cu angajaţi roboţi !