Un software DeepMind scrie istorie. MuZero a învățat singur un joc

Data: 4/01/2021 | Autor: .

Cercetătorii de la DeepMind, compania de cercetare în domeniul inteligenței artificiale deținută de Alphabet (Google), au anunțat o performanță cu adevărat istorică. Un software dezoltat de ei, MuZero, a ajuns capabil să învețe singur un joc, fără să primească niciun fel de sugestii legate de reguli.

După ce, anterior, a dezvoltat programe software capabile să învețe jocuri precum Shogi și Go, DeepMind a reușit o altă performanță spectaculoasă. Dacă la precedentele jocuri, realizările s-au bazat pe cunoașterea de la început a regulilor jocurilor respective, noul software MuZero a reușit însă acest lucru fără a cunoaște de la început regulile.

DeepMind a folosit un principiu numit „căutare anticipată” (look-ahead search), care evaluează un număr de mutări potențiale în funcție de maniera în care un adversar ar răspunde la ele.

MuZero este capabil să calculeze instant toate variantele posibile și să acorde prioritate celor mai relevante și probabile mișcări, învățând din partidele de succes și evitându-le pe cele pierzătoare.

Wendy Hall – profesoară de știința calculatoarelor la Universitatea Southampton și membră a Consiliului britanic privind AI-ul afirmă că performanța este una incredibilă, „un pas semnificativ înainte”.

„Rezultatele muncii DeepMind sunt chiar uluitoare și sunt uimită când mă gândesc la ceea ce ar putea realiza în viitor date fiind resursele pe care le au la dispoziție”, a mai spus aceasta,  într-o declarație preluată de Phys.org.

„Îngrijorarea mea este că echipele de la DeepMind care încearcă mereu să își îmbunătățească performanțele algoritmilor lor și să aplice rezultatele în beneficiul societății nu depun la fel de multe eforturi în a se gândi la potențialele efecte neintenționate ale muncii lor”, a mai spus cercetătorul.

Roboţii DeepMind vor fi capabili să viseze

GadgetReport.ro relata, recent, că cercetătorii de la DeepMind lucrează la o tehnologie care va permite roboţilor să „viseze”, altfel spus să acţioneze dincolo de acţiunile umane, în tentativa de a le îmbunătăţii capacitatea de învăţare.

DeepMind sau Differential Neural Computer (DNC), aşa cum mai este cunoscut, foloseşte datele existente pe serverele Google şi un algoritm special (neural network) pentru a acumula şi a înţelege informaţiile.

După ce au descoperit, cu uimire, că roboţii DeepMind şi-au dezvoltat propriul „limbaj”, reuşind să găsească singuri o soluţie pentru a face traduceri simultane din mai multe limbi, cercetătorii de la Google vor să le stimuleze activităţile creative, prin dezvoltarea unui software de „învăţare nesupravegheată”, care le va extinde memoria şi le va permite să dezvolte procese dincolo de impulsurile transmise de acţiunile umane, relatează ExtremeTech.com

Dacă până acum, roboţii DeepMind învăţau din activităţile prestate, pas cu pas, pe baza noului algoritm de învăţare nesupravegheată, cercetătorii speră să le ofere posibilitatea de a căuta şi experimenta singuri noi modalităţi de înţelegere a realităţii.

De exemplu, în cazul jocului Starcraft II, DeepMind era obişnuit să trateze „mecanic” fiecare element în parte, să analizeze fiecare planşă şi să caute soluţiile pentru a înainta în acţiune, iar acest lucru lua foarte mult timp.

Inteligenţa artificială devine realitate! DeepMind, computerul care învaţă singur

Cercetătorii le-au schimbat modul de analiză, oferind roboţilor abilitatea de a căuta elementele cruciale din joc, astfel încât procesarea datelor şi reacţiile aferente să urmeze un traseu mult mai rapid şi inovativ. Rezultatul a fost unul pe măsura aşteptărilor. DeepMind a reuşit să treacă prin planşele jocului de 10 ori mai repede.

Review Coredy R750 – Tu ce îți dorești de la un aspirator robot?

Învăţarea nesupravegheată este văzută, astfel, drept soluţia pentru a creşte substanţial capacitatea DeepMind de a înţelege realitatea şi a acţiona autonom.

Precum creierul uman, reţeaua neurală foloseşte diverse serii de noduri tehnologice interconectate pentru a stimula centrele responsabile pentru a indeplini operaţiunile. DeepMind optimizează nodurile tehnologice pentru a găsi cea mai rapidă soluţie şi a o distribui în parametrii solicitaţi”, afirmă experţii pe pagina oficială a proiectului DeepMind.

Cercetătorii au prezentat şi două exemple în care DeepMind a reuşit să se descurce singur. Într-unul dintre cazuri, după ce computerului i-au fost prezentate detalii despre o familie, DNC a fost capabil să desluşească relaţiile dintre membrii acesteia, să caute şi să gestioneze informaţiile despre acestea, fără nicio altă comandă sau sugestie din partea operatorilor umani.

În al doilea exemplu, computerului i-au fost oferite informaţii de bază despre reţeaua de metrou din Londra şi i s-a cerut să îşi caute cea mai bună rută dintr-un punct în altul. DNC şi-a căutat informaţiile necesare şi a reuşit să identifice ruta optimă.

Cum ne urmăreşte Facebook. Ce spun Like-urile despre tine!

Noutatea este că DNC se foloseşte, în primul rând, de experienţa acumulată, atunci când caută rezultatul la o problemă, astfel că putem spune că învaţă să se descurce, nu doar acumulează informaţie”, au mai spus experţii.

GadgetReport.ro relata, recent, despre faptul că DeepMind a ajuns la un asemenea nivel incat ii permite sa se joace singur 49 de jocuri video, precum un copil de 5-6 ani. Din testele realizate, DeepMind a fost cel puţin la fel de bun ca un jucător uman în cazul a mai mult de jumătate dintre jocurile precum Space Invaders, Video Pinball, Boxing, Breakout, Enduro si Pong, create de Atari, foarte populare în anii 1980.

 

INTELIGENTA ARTIFICIALĂ, UN PERICOL REAL?

Fizicianul Stephen Hawking declara, recent, că dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale „ar putea însemna sfârşitul rasei umane”.

Potrivit acestuia, formele de inteligenta artificiala create pana acum ne-ar putea egala sau chiar depasi in viitor: „Ar putea avansa pe cont propriu si s-ar putea replica intr-un mod accelerat (…) Oamenii, limitati fiind de evolutia lor biologica lenta, nu ar putea concura cu aceste masini si ar fi coplesiti„, crede el.

Celebrul informatician Steve Wozniak, cofondatorul Apple şi cel care a desenat primele computere ale companiei, in anii ’70, lansa, la randul sau, un nou semnal de alarmă privind pericolele tehnologiei.

Într-un interviu pentru Australian Financial Review, Wozniak declara ca inteligenta artificiala va prelua controlul asupra omenirii.
„Calculatoarele vor prelua controlul asupra omenirii, fara indoială! Asa cum oameni precum Stephen Hawking sau Elon Musk au prezis, sunt de acord ca viitorul este infricosator si foarte rău pentru oameni. Daca vom crea aceste device-uri care sa rezolve toate lucrurile pentru noi, pana la urma vor gandi mai rapid decat de noi si vor scapa de oamenii inceti pentru a conduce companiile mai eficient” a declarat Wozniak.

„Vor fi ei zei? Vom fi noi animale de casa? Sau noi vom fi furnicile strivite? Nu stiu ce sa zic.. Dar cand am avut timp sa ma gandesc daca voi fi tratat in viitor ca un animal de familie pentru aceste masinarii inteligente… ei bine, eu imi voi trata propriul caine foarte frumos” a mai afirmat Wozniak.

“Viitorul va fi o cursă între formele de viaţă din carbon (oamenii -n.r.) şi cele din silicon (roboţii-n.r.). Ambele evoluează rapid. Este neclar care formă de inteligenţă va fi cea dominantă în următorii 100, 150 de ani”, afirma, la rândul său, Reed Hastings, fondatorul Netflix.