Vrei un televizor nou? 10 sfaturi esențiale despre cum să nu îți iei țeapă

Data: 5/02/2020 | Autor: .

Vrei un televizor nou? 10 sfaturi esențiale despre cum să nu îți iei țeapă

Dacă vrei să îți cumperi un nou televizor, fie el LCD, OLED sau QLED,  este bine să te uiţi cu mare atenţie la produsul pe care îl vrei. În magazine şi pe internet sunt foarte multe produse capcană, cu preţuri aşa-zis reduse, specificaţii tehnice eronate sau care au fost folosite în regim non-stop în spaţiile comerciale şi în birouri, relatează GadgetReport.ro

Primul şi cel mai important sfat este să verifici în detaliu specificaţiile televizorului. Asta pentru că, de cele mai multe ori, managerii magazinelor de IT&C trec cu litere mari caracteristici pe care produsul nu le are. E o stratagemă importată din Occident.

Pentru a nu te trezi acasă cu un televizor despre care credeaţi că este 4K şi este de fapt Full HD, solicitaţi vânzătorului sa vă dovedească cu acte acest lucru. Atenţie, nu există standardul 4K Ready, această sintagmă fiind folosită pentru a vinde, de fapt, televizoarele FHD la preţ de UHD.

Unii comercianţi «uită » să prezinte fişa tehnică a produsului la achiziţie, mizând pe faptul că multi clienţi intră în “febra” cumpărăturilor şi uită să se informeze sau nu se pricep.

Intră  şi pe site-ul producătorului, înainte de a cumpara un televizor. Vei afla dacă nu cumva este un televizor dintr-o generaţie mai veche – o practică frecventă în magazine să fie vândute televizoare din generații mai vechi la preț de 2019/2020.

În plus, compara preţul televizorului la mai mulţi retaileri. Pentru asta, intra pe Google, scrie numele produsului alături de cuvântul preţ. Intra pe linkurile oferite de site-uri precum compari.ro sau price.ro.

Vei vedea acolo listate preţurile din mai multe magazine şi, cel mai probabil, o să observi diferenţe semnificative, în unele cazuri de câteva sute de lei.

Nu cumpara, neapărat, cel mai ieftin produs. Un preţ “promoţional”, suspect de mic, pentru un produs care în alte magazine costă semnificativ mai mult înseamnă că este ceva necurat la mijloc. Pot fi produse folosite şi resigilate sau unele care au defecte de fabricaţie.

Retalierii au găsit o soluţie foarte ingenioasă pentru a face bani pe spatele novicilor. Ambalează televizoarele folosite în magazine pentru prezentare şi le vând ca noi. Mai nou, se aduc din străinătate astfel de produse, la preţuri foarte mici, care apoi sunt vândute românilor ca produse noi, nefolosite.

Aşa că cel mai bine ar fi să nu cumperi un televizor care nu are sigiliul original.

Chiar dacă televizorul funcţionează ireproşabil, acesta va avea o durată de viaţă incomparabil mai mică faţă de un produs nou, având în vedere că a stat deschis non-stop în vitrinele magazinelor sau în birouri.

În acest context, verifica ca televizorul să aibă cutia originală. Nu accepta televizoare fără ambalaj, desfăcute, reambalate.

O altă verificare simplă, dar necesară, este cea a şuruburilor televizorului. Poţi observa foarte uşor dacă acestea au fost desfăcute, pentru că producătorii le vopsesc, în general în negru, astfel că intervenţia asupra acestora este vizibilă.

Nu în ultimul rând, atunci când cumperi un televizor din magazin, solicita vânzătorului să îl testeze, pentru a vedea, în primul rând, dacă ecranul nu are pixeli morţi sau zone ,,arse’’ (burnout) în cazul OLED-urilor.

Dacă ai observat acest lucru acasă şi în 24 ore nu duci produsul înapoi, nu prea mai ai ce face. Retailerii iti vor arăta contractul pe care scrie, cu litere mici, că nu pot accepta astfel de defecte.

O verificare prealabilă a produsului te va scuti şi de posibilele zgârieturi pe ecran, imbinări greşite şi probleme cu boxele produsului, o situaţie întâlnită tot mai des la televizoarele de ultimă generaţie.