Vrei un televizor de Black Friday? CHiQ U50H7A, un 4K cu Android Tv și specificații excelente

Data: 10/11/2021 | Autor: .

CHiQ U50H7A

Dacă vrei să îți cumperi un televizor de Black Friday 2021, ai la dispoziție o gamă foarte largă de modele, de la cele consacrate la branduri mai puțin cunoscute, dar care oferă specificații tehnice de ultimă generație. Din această categorie face parte și noul brand ChiQ, o companie care își produce televizoarele în Cehia și care se remarcă prin parteneriatul semnat cu Borussia Dortdmund. Am testat unul dintre modelele sale cele mai interesante, un 4K cu Android TV și Dolby Vision la un preț foarte bun.

Tu ce îți dorești de la un televizor, în 2021? Să aibă un ecran destul de mare încât să se încadreze bine într-o cameră obișnuită, să fie un display luminos, cu o rezoluție optimă, 4K, pentru a vedea filme în condiții optime pe Netflix și HBO Go și pe care să poți să îl folosești și pe post de mediaplayer pentru telefon.

Cam astea sunt, în esență, specificațiile esențiale. Bineînțeles, trebuie să fie conectat la internet și să aibă un procesor optim pentru a rula orice aplicație multimedia și chiar și jocuri pentru TV.

La aceste capitole, CHiQ U50H7A, televizorul testat de noi, reușește să treacă testele cu brio, iar prețul avantajos îl propulsează într-un clasament alături de branduri consacrate.

În esență, CHiQ U50H7A este un Smart TV cu sistem de operare Android 9.0 cu un ecran de 126 cm (50 inchi) și rezoluție UHD ( 3840 x 2160 de pixeli).

Ce atrage în primul rând la acest televizor este designul de tip „Frameless’’, ecranul fiind prins în niște margini foarte subțiri care fac ca imaginea să se vadă foarte bine.

Televizorul vine într-o cutie emblematică pentru asocierea brandului cu Borussia Dortdmund. Se dorește, astfel, un transfer de imagine și poate de seriozitate și calitate din fotbalul german în zona de tehnologie.

CHiQ U50H7A

Iar acest lucru se simte, pentru că acest televizor nu este chiar un gadget ,,de vapor’’, așa cum ai putea crede la prima vedere. Televizorul produs în Cehia este realizat din materiale de bună calitate și beneficiază de un panou tv de ultimă generație, fără umbre, distorsiuni sau zone întunecate, și cam tot ce înseamnă tehnologie de ultimă generație în materie de imagine, de la Dolby Vision la HDR10.

Televizorul are chromecast builtIN (incorporat) iar interactiunea cu acesta poate fi realizată si pe baza comenzilor vocale (Google Assistant).

Îl poți așeza pe o comodă, pe care va sta bine cu cele două piciorușe stabile sau poți să îl pui pe perete, cu standardul VESA 200.

Nu e foarte greu, are numai 13,1 Kg, astfel că nu vei avea emoții. Are însă și un minus destul de mare – consumă aproximativ 75 kWh, fiind încadrat la clasa G.

Un gadget multimedia

CHiQ U50H7A este un televizor all inclusive, asta pentru că îți oferă o gamă largă de opțiuni și conținut de urmărit, de la programele TV clasice la YouTube, Netflix si Amazon Prime.

Prin Google TV, poți să îți descarci o gamă foarte mare de aplicații, de la HBO Go la Youtube music. Ai până și un browser special dedicat pe care îl poți controla dacă atașezi televizorului, prin Bluetooth, o tastatură și un mouse.

Mai mult chiar, așa cum spuneam, ai pe telecomandă inclusiv un buton dedicat pentru comenzi vocale, prin Google Assistant.

Îl poți folosi si ca o alternativa perfecta la un monitor clasic, conectat la un laptop sau unitate PC pentru a urmari filme si seriale online si de ce nu pentru a te juca jocuri impreuna cu prietenii.

Instalare ușoară, control smart

Odată scos din cutie, televizorul îl vei instala destul de ușor mai cu seamă dacă ai un smartphone cu un cont de Google. Își va lua singur toate setările pentru rețeaua wireless și conturile asociate de Netflix, Youtube etc.

Iar din momentul în care începi să folosești interfața Google TV, vei sesiza ce simplu și intuitiv este acest televizor.

Sistemul de operare, un Android 9.0 Pie, se mișcă foarte bine, fără laguri, și este actualizat. În momentul în care l-am instalat, am și primit o actualizare firmware prin OTA.

Navigația în platformă se face simplu, din butoanele sus/jos/stanga/drepta și OK de pe telecomandă, dar ai și butoane dedicate pentru Netflix, Amazon Prime, Youtube și Google Play.

Poți, bineînțeles, să folosești și controlul vocal, cu ajutorul unui buton dedicat și chiar funcționează foarte bine, inclusiv în limba română.

Și mai e un alt aspect important. Ai la dispoziție întregul sistem de aplicații Google Play Store, astfel încât poți să instalezi o mulțime de programe, inclusiv jocuri pe care să le controlezi cu un joystick obișnuit.

Cum e imaginea lui CHiQ U50H7A

Display-ul UHD al televizorului este unul foarte bine calibrat, cu un PPI – Picture Performance Index optim, de 1700.

Chiar am rămas surprinși plăcut de calitatea acestuia. Ecranul plat are o luminozitate de 260 cd/mp, un contrast dinamic de 10000:1, o rată de refresh de 60 hz si un timp de raspuns de 9.5 ms.

Nu e cel mai bun la acest capitol însă se descurcă cu brio inclusiv în jocuri, dovadă că l-am testat cu un Xbox.

Gama de culori este si ea imbunatatita ceea ce sporeste considerabil numarul de culori afisate. Ce e important la capitolul imagine este că o poți seta după preferințe, de la temperatura culorilor (Color Temperature), la ZOOM Modes (functie zoome imagine), luminozitate și contrast.

 

Ne-a plăcut și faptul că se vede bine la un unghi de 176 grade, astfel că ar sta foarte bine și pe un perete.

Televizorul vine în standard cu câteva tehnologii interesante care corectează imaginile, mai ales cele de pe canalele tv.

Printre acestea se află Digital Noise Reduction și 3D Comb Filter, care upscaleaza imaginile și îmbunătățesc culorile imaginilor TV transmise prin cablu sau antenă.

De calitatea optimă a imaginii este responsabil procesorul MSD 3686–all in one care, prin intermediul funcției CABC, controleaza perfect lumina de fundal, iar HDR 10 imbunatateste in mod semnificativ atat contrastul cat si culorile.

Cum se aude CHiQ U50H7A

Calitatea optimă a imaginii pentru gama de preț în care activează este completată de un sunet excelent, grație celor doua boxe, fiecare dintre acestea avand o putere RMS de 2 x 10 W.

Avem un sunet bine definit, clar, fără distorsiuni, iar Dolby Audio se simte când îl folosești, de exemplu, pe Netflix. Oferă un sunet bogat, care umple camera și care împarte foarte bine înaltele de medii și bași. Sunetul îl poți seta după cum îți dorești, din meniul dedicat.

Conectivitate optima

Televizorul vine cu o soluție de conectivitate optima pentru această gamă de preț. Avem 3 porturi HDMI, 2 intrari USB 2.0, mufă de internet, intrare casti si coaxial. Poti reada imagini sau urmari un film conectand stick-ul de date la portul USB 2.0, acesta avand integrat un sistem de redare automat fisiere video/imagini in format MPG,MPEG,DA,VOB,MKV,MP4,MOV,FLV,3GP,AVI,ASF,WMV.

Ai, bineînțeles, și un slot CI+ care completează tunerul DVB-T/DVB-C care permite receptia programelor intr-un numar foarte mare.

Ce nu ne-a plăcut la acest televizor

Am tot lăudat acest televizor, însă are și câteva elemente care ne-au făcut să înțelegem de ce are, până la urmă, un preț atât de mic.

În primul rând avem o conectivitate wireless 802.11 b/g/n, astfel încât viteza de transfer de date nu este una foarte ridicată. Sfatul nostru este să folosiți un cablu de net dedicat, asta mai cu seamă dacă nu aveți un router performant.

Telecomanda, pe de altă parte, este una clasică. Chiar dacă are butoane dedicate pentru Netflix, Youtube, Prime și Google Play, pare îmbătrânită. E prea simplă și prea mare pentru aspirațiile din 2021.

Ce ne-a mai atras atenția este lagul  minor dar prezent atunci când schimbi rapid posturile tv sau deschizi mai multe aplicații. Să nu uităm însă că nu este un televizor de 2000 de euro, nu e un flagship, ci un televizor cu specificații peste media în care joacă.

Și mai e un aspect care contează. Consumul de curent.  Înghite aproximativ 75 kWh, fiind încadrat la clasa G. Așa că ar fi bine să îl țineți pe funcția care optimizează consumul energetic.

Dacă te interesează televizorul, îl găsești, de Black Friday 2021, la cel mai bun preț pe acest LINK.

Vrei un televizor nou? Câteva sfaturi esențiale