Zealandia, al optulea continent. Primele imagini cu o lume dispărută în mod misterios

Data: 27/06/2020 | Autor: .

Experții de la Institutul de Cercetare din Noua Zeelandă GNS Science au lansat primele hărți detaliate ale Zealandiei, al optulea continent de pe Pământ, dispărut misterios în istorie. Ce s-a întâmplat cu civilizația care locuia cei 4,9 milioane de kilometri pătrați ai continentului? Era aceasta leagănul civilizației Atlantida?

Hărțile recente, pe care le puteți vedea în detaliu AICI, arată că Zealandia s-a scufundat la un moment dat, probabil în urma unui cutremur devastator.

Cele două noi hărți cuprind o hartă tectonică și o hartă batimetrică. Harta tectonică înfățișează profilul tectonic al acestei extraordinare mase de teren scufundate, în timp ce harta batimetrică generează o imagine detaliată a fundului oceanului, reprezentând limitele teritoriale ale acestui continent subacvatic.

„Am făcut aceste hărți pentru a oferi o imagine exactă, completă și actualizată a geologiei din Noua Zeelandă și zona de sud-vest a Pacificului – una mai bună față de ce am avut până acum”, explică geologul Nick Mortimer. „Hărțile vin să ofere noi informații despre situația vulcanilor din Noua Zeelandă, a limitelor plăcilor tectonice și a bazinelor sedimentare.”

Atlantida, orasul din desert?! O nouă teorie privind celebra cetate din Antichitate

Potrivit cercetătorilor, Zealandia, al optulea continent de pe Pământ, era cu aproximativ o treime mai mic decât continentul australian. Din vechiul continent au mai rămas la suprafață doar o porțiune, reprezentată de Noua Zeelandă și Noua Caledonie.

Experții cred că Zealandia s-a desprins de supercontinentul Gondwana în urmă cu aproximativ 80 de milioane de ani și, în urma activității tectonice, s-a scufundat în Oceanul Pacific acum 20 de milioane de ani. În prezent, aproape 95 la sută din vechiul continent este sub apă.

Pe website-ul dedicat, utilizatorii pot face zoom și panorama pe diferite hărți tematice din regiune”, explică Vaughn Stagpoole. „Ei pot vizualiza și interoga ușor hărțile și pot activa sau dezactiva straturile vechiului continent. De asemenea, pot genera hărți personalizate ale lumii, așa cum era ea acum 20 de milioane de ani ”

Americanii sustin ca au descoperit Atlantida