Adio filme si seriale pe internet! Lovitura decisiva primita de site-urile pirat

Data: 31/03/2014 | Autor: .

Adio filme si seriale pe internet

Curtea Europeană de Justitie a decis că site-urile care distribuie conținut piratat pot fi blocate de către provideri. Astfel ca distribuitorii de internet din Europa vor putea fi forţaţi să blocheze accesul la site-uri care difuzeaza filme si seriale asupra cărora nu există drepturi de autor.

Altfel spus, daca RCS-RDS, UPC, Romtelecom si ceilalti furnizori de internet vor primi semnale de la Hollywood ca exista site-uri pe internet care difuzeaza seriale si filme online, fara licenta, le vor putea bloca accesul.

Masura va fi valabila si pentru site-urile care se lauda ca doar “gazduiesc” linkurile catre site-urile care distribuie aceste productii fara drepturi de autor.

Cu alte cuvinte, site-urile nu vor fi inchise, insa nu vor mai putea fi vazute pe internet de catre abonatii retelei de internet.

„Potrivit avocatului general, se poate impune unui furnizor de acces la internet obligația de a bloca accesul clienților săi la un site internet care încalcă drepturile de autor. O astfel de ordonanță judecătorească trebuie să indice măsurile concrete de blocare și să garanteze un just echilibru între interesele contradictorii, care sunt apărate ca drepturi fundamentale”, se arată într-un comunicat de presă anterior al Curţii de Justiție a Uniunii Europene.

Astfel, un furnizor de internet care permite abonaților sa acceseze siteuri ce posteaza ilegal materiale  protejate de legea dreptului de autor, puse la dispoziția publicului prin internet de catre un terț, este un intermediar al carui servicii sunt utilizate pentru a incalca un drept de autor.

Curtea a mai decis ca masura blocarii poate fi luata si anterior unei decizii judecatoresti, daca providerul de internet are suspiciuni, dovezi justificative sau solicitari de la titularii drepturilor de autor, dar nu inainte de a trimite un avertisment catre administrator, de indepartare a materialelor video, audio etc care incalca dreptului de autor.

In caz de neconformare, masura de blocare a accesului abonatiilor proprii la websiteul in cauza poate fi luata intr-un termen rezonabil, pentru a fi evitata orice suspiciune de complicitate a furnizorului de servicii de internet la incalcarea drepturilor de autor.

In plus, daca se decide printr-o hotarare judecatoreasca blocarea accesului la un website care incalca drepturile de autor, toti providerii de internet din țara respectiva sunt obligati sa blocheze in maxim 30 zile accesul abonatiilor la respectivul website.

În jurisprudență s-a recunoscut deja că furnizorii de acces la internet pot fi consideraţi, în principiu, intermediari în sensul menționat și că pot fi, astfel, destinatarii unei asemenea ordonanţe, atât pentru încetarea încălcărilor săvârşite deja, cât și pentru prevenirea unor noi încălcări.

În practică, persoanele care operează site-uri care în calcă dreptul de autor șI furnizorii care le asigură acestora accesul la internet sunt stabiliţi adesea în ţări situate în afara Uniunii Europene sau îşi ascund identitatea, astfel încât nu pot fi urmăriți.

Cu sau fara procese, existenta site-urilor care distribuie filme si seriale pe internet fara drepturi de autor are zilele numarate. Probabil pe piata vor mai rezista doar site-urile care vor oferi servicii cu taxa, in genul Voyo si Netflix.

GadgetReport.ro scria, de altfel, recent, ca unul dintre motivele principale pentru care Netflix a ezitat sa vina in Europa a fost concurenta neloaiala facuta de site-urile pirat de filme si seriale.