Android N, dezvăluit! Google a prezentat oficial noua versiune de test

Data: 10/03/2016 | Autor: .

android n se va numi nutellaGoogle a lansat prima versiune a noului sistem de operare Android N. Acesta aduce noi facilităţi, printre care Picture-in-Picture şi Multitasking cu Multi-Window. Anunţul Google a surprins lumea tehnologiei, Android N fiind aşteptat abia în luna mai, la conferința Google I/O.

Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât Google abia a lansat de câteva luni Android Marshmallow, sistem de operare care este disponibi abia pe 3% dintre smartphone-uri şi tablete.

Experţii au comentat că, prin anunţul de astăzi, Google a vrut, de fapt, să ofere dezvoltatorilor de aplicații suficient timp pentru acomodarea și optimizarea acestora la noile cerințe.

Versiunea de test Android N include o serie de noutăți și modificări, printre care Multitasking cu Multi-Window, o aplicaţie care face posibilă rularea pe același ecran, în paralel, a două aplicații. O idee care va funcţiona într-un mod similar sistemului split-screen-ului de pe Windows 10.

O altă noutate este funcţia Picture-in-Picture, care permite rularea unei ferestre video separată de celealte aplicaţii. Aceasta va putea fi modificată după preferinţele utilizatorilor, fiind ideală pentru cei care au smart TV-uri cu Android.

Android N aduce, de asemenea, şi un nou sistem de notificări, utilizatorii putând, de exemplu, să răspundă la comentariile de pe reţelele sociale direct din fereastra de notificări, fără să mai deschidă aplicaţiile dedicate Facebook, Twitter etc.

O altă aplicaţie este cea care permite crearea de grupuri de notificări, ”Bundle Notifications”, acestea urmând să fie cuprinse într-un singur element, ce poate fi extins pentru a avea acces la fiecare notificare în parte.

Dincolo de modificările vizuale, Android N prezintă o serie întreagă de optimizări de detaliu, care oferă o viteză sporită şi reduc consumul de energie al gadgetului pe care este rulat.

Google a anunţat că după versiunea de test, vor urma alte cinci versiuni înainte ca Android N să fie prezentat, în varianta finală, în toamnă.