Apple valoreaza mai mult decat toate companiile listate la bursele din tarile PIGS

Data: 4/09/2012 | Autor: .

Valoarea de piata a Apple a ajuns mai mare decat valoarea tuturor companiilor listate la bursele din Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia la un loc, sau decat toate actiunile flotate in componenta indicelui bursier MSCI China, potrivit unei analize Financial Times citata de Mediafax.

„Ce conteaza mai mult, zvonurile despre lansarea de saptamana viitoare a iPhone 5, sau planul de salvare asteptat joi de la Banca Centrala Europeana? Speculatiile despre un iPad Mini sau incetinirea cresterii economice a Chinei? Numai o persoana care doarme in cort in fata unui magazin Apple ar putea sustine ca planurile companiei sunt mai importante. Insa, vorbind strict din punct de vedere financiar, valoarea de piata a Apple face ca aceste intrebari sa para mai putin prostute”, comenteaza Financial Times intr-o analiza privind capitalizarea gigantului american, devenit recent cea mai mare companie din istoria SUA.

Cu o capitalizare de 624 miliarde de dolari, Apple valoreaza cat jumatate din toate actiunile de categoria A aflate in flotare libera pe pietele chineze, care sunt restrictionate investitorilor straini.

„Problema Apple in ziua de azi nu este marimea capitalizarii, care se incadreaza in parametrii pietei, ci riscul specific sectorului IT, ca un competitor sa scoata urmatorul gadget pe care il doreste toata lumea. Pe termen lung Apple isi va mentine pozitia doar daca va continua sa scoata produse care merita asteptate cu cortul in fata magazinului, ceea ce nu va fi un lucru usor”, mai scriu jurnalistii FT.

Este de asteptat ca valoarea de piata a Apple sa creasca in continuare, avand in vedere ca, potrivit ultimelor zvonuri, compania pregateste doua lansari majore pentru aceasta toamna: iPhone 5 si iPad mini.