Bill Gates investeste 370 milioane de dolari in WC

Data: 16/08/2012 | Autor: .

Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a organizat, prin fundatia sa, un concurs de inovatii in domeniul toaletelor publice. Marele premiu a fost castigat de proiectul “toaleta viitorului”, realizat de Institutului de Tehnologie din California.

„Toaletele cu sistem de tragere a apei pe care le avem in tarile noastre bogate sunt imposibil de utilizat pentru 40% din populatia lumii, pentru ca de multe ori acesti oameni nu au acces la apa, la canalizare, la electricitate sau la sisteme de tratare a deseurilor”, a declarat Gates, citat de Reuters.

Premiul al doilea a revenit universitatii engleze din Loughborough pentru toalete care recicleaza excrementele in carbon, in minerale si in apa.

Premiul al treilea, decernat universitatii canadiene din Toronto, a recompensat o inventie cvasi similara.

Prin ineditul concurs, Bill Gates vrea astfel sa vina acum in ajutorul celor care locuiesc in zone fara prea multa apa si care nu au posibilitatea sa cumpere instalatii sanitare moderne.

Au fost cateva conditii de concurs: WC-ul trebuie sa nu fie racordat la o retea de alimentare cu apa sau de alimentare cu curent electric si nici la un sistem septic de evacuare. Deasemenea, noul WC trebuie sa nu elimine substante poluante si sa functioneze cu costuri de cel mult cinci centi, adica 18 bani pe zi.

Primele modele ale noului WC economic la consumul de apa ar putea fi testate in mai putin de trei ani.