Care sunt avantajele tehnicii de printare 3D pentru proiectele de arhitectura?

Data: 20/05/2022 | Autor: .

Printarea 3D nu este un lucru nou – o investiție relativ mică îți poate aduce o imprimantă 3D semi-profesională chiar în interiorul casei tale, fără prea multe bătăi de cap. Desigur, cel mai mare avantaj al printării 3D în general este faptul că are aplicații în orice domeniu de activitate.

Apoi, este de la sine înțeles că industriile care au de-a face cu schițe și modele beneficiază cel mai mult de pe urma acestui tip de printare – precum arhitectura și proiectele arhitecturale. Iată cum poți folosi această tehnică pentru realizarea, dar și îmbunătățirea proiectelor de arhitectură.

Se construiesc modele de calitate superioară și din mai multe materiale

Primul avantaj este calitatea net superioară oricărui alt tip de model realizat în spațiu 3D. Un model manual, de exemplu, nu poate fi 100% precis și poate reda doar elementele principale ale unui proiect.

Astfel, printarea 3D permite vizualizarea mai în detaliu a proiectului final. Apoi, se face posibilă și previzualizarea clădirilor/construcțiilor din alte materiale. Astfel, un proiect Aluprof ce conține sisteme din aluminiu va putea fi redat corespunzător și precis cu ajutorul printării 3D.

Modelele se pot modifica și actualiza rapid și fără riscuri

O simplă modificare adusă unui proiect arhitectural poate fi pur și simplu integrată în fișierul care va fi mai apoi printat în 3D. Datorită costurilor relativ scăzute asociate cu printarea 3D – inclusiv din punct de vedere al materialelor -, re-printarea unui proiect va fi rapidă, fără riscuri și mai ales accesibilă.

Arhitecții vor putea testa un anumit model sau o actualizare a acestuia practic în timp real. Printarea poate fi gata chiar în mai puțin de o zi de la modificarea schiței proiectului.

Modelele la scară pot fi printate în timp record 

Nu în ultimul rând, după cum am menționat, acest tip de printare este rapid și accesibil. În trecut, realizarea unei machete la scară putea dura săptămâni sau chiar luni, în funcție de mărimea proiectului. Astăzi, chiar și printarea unui model mai complex poate fi gata în maximum 48 de ore, după caz și în funcție de scara dorită pentru model.

Acest lucru face posibilă și prezentarea modelului în fața clientului într-un stadiu mai puțin avansat al proiectului. Ba chiar mai mult, clientul va putea beneficia de o prezentare completă a modelului la scară aferent proiectului chiar de la primele întâlniri. Astfel, riscurile și nemulțumirile vor fi adresate din timp.

Este clar că printarea de tip 3D este un avantaj major pentru acest domeniu – arhitectura. Studenții, pasionații de arhitectură și chiar și arhitecții cu experiență pot oricând încerca printarea 3D pentru unul din proiectele lor. O imprimantă 3D hobby are costuri reduse – în timp ce una profesională este o investiție cu adevărat utilă pentru companiile care lucrează în domeniul proiectării, construcțiilor și nu numai.