Ce se întâmplă cu maşina electrică Apple Titan! Un proiect schimbat radical

Data: 8/12/2022 | Autor: .

Apple Titan

Apple amână debutul vehiculului său complet autonom Apple Titan până în 2026 și își reduce planurile ambițioase ca mașina să fie capabilă să se conducă singură. Informaţia, lansată de Bloomberg, vine pe fondul unei noi serii de întârzieri ale proiectului Titan și a unei noi remanieri de personal. În momentul în care compania va lansa în sfârșit mașina, aceasta va fi cel mai întârziat proiect din istoria industriei auto, chiar mai controversat decât Cybertruck-ul Tesla.

A dispărut designul futurist, fără volan și fără pedale, pe măsură ce se instalează conștientizarea faptului că – potrivit Apple – tehnologia actuală nu este capabilă să ofere o conducere autonomă sigură.

Persoane din interior care lucrează la proiectul Titan au confirmat pentru Bloomberg că Apple se va concentra pe oferirea unei autonomii reduse, cu conducere autonomă disponibilă pe autostrăzi, care nu va fi cu mult mai avansată decât SuperCruise de la GM sau FSD de la Tesla – deși ultima ar putea fi pe cale să primească un upgrade.

Apple Car Launch Date, Features, Design and Price: Everything You Need to  Know

Apple modifică total proiectul Titan?

Aplle și-a mărit bugetul pentru cercetare și dezvoltare în fiecare an, ajungând la 26,3 miliarde de dolari. Pe de altă parte, compania dispune de o grămadă de numerar în continuă creștere, iar surplusul său este în prezent de aproximativ 48 de miliarde de dolari, așa că ar putea foarte bine să continue să caute modalități de a-l cheltui.

Apple a plănuit ca mașina sa Apple Titan să revoluționeze modul în care vedem vehiculele, aceasta urmărind să ofere un mediu sigur pentru a face alte lucruri fără a fi nevoiți să vă concentrați asupra condusului.

Pentru o vreme, a părut că este cu mult înaintea tuturor, dar realitatea îi ajunge din urmă.

Odată cu scoaterea de pe masa de desen a autonomiei Level 5, acțiunile Apple au reacționat scăzând până la 142 de dolari la momentul redactării acestui articol.

Acțiunile companiei au scăzut încet în acest an, dar mai mult din cauza situației de pe piața globală, însă această ultimă evoluție pare să le fi împins în jos ceva mai mult și ceva mai repede.

There will be a steering wheel in the new Apple car

O maşină de sub 100.000 de dolari

Kevin Lynch, care se ocupă, printre multe altele, de proiectul Titan, a început să schimbe accentul asupra întregului proiect. Automobilul care inițial trebuia să fie asemănător cu vehiculele Canoo, va fi acum mai tradițional și va avea un scaun dedicat șoferului. Deși inițial compania spera să o vândă la un preț de cel puțin 120.000 de dolari, acest obiectiv a fost revizuit pentru a fi sub 100.000 de dolari.

Pentru prima dată avem mai multe informații despre ce ne putem aștepta de la mașina Apple – sistemul său de calculatoare de bord este proiectat la comandă și se numește Denali. Acesta este alimentat de un procesor personalizat cu performanțe egale cu 4 silicoane M2 de ultimă generație și se pare că este gata de producție. Acesta va fi necesar pentru a controla gama vastă de senzori și funcțiile avansate pe care le va oferi mașina, dar este surprinzător că Apple a decis că nu este suficient de puternic pentru a oferi conducere autonomă.

New Apple software will offer improved experience in the upcoming Apple Car

Va fi interesant de văzut ce design va stabili Apple pentru mașina sa Apple Titan, compania fiind așteptată să ia această decizie în cursul anului viitor. Singura companie care a intrat în negocieri cu Apple în legătură cu licențierea tehnologiei EV a fost VW Group, dar acest lucru s-a întâmplat acum câțiva ani, iar Apple se pare că încă mai caută parteneri.

Pe de o parte, este o dezamăgire faptul că un gigant tehnologic precum Apple renunță la conducerea autonomă – fie este o mișcare inteligentă, fie Apple nu este atât de inventivă pe cât vrea să o vadă lumea. Pe de altă parte, reducerea așteptărilor va accelera, de fapt, proiectul și va permite echipei de 1.000 de persoane care se ocupă de mașini să se concentreze pe obiective mai tangibile.

Mașina Apple Titan va fi considerată un vehicul de lux, dar nu va avea un preț ca atare.

100.000 de dolari sunt mulți bani, dar sunt mai puțini decât își dorește orice marcă de lux pentru mașinile sale. În funcție de tehnologia EV care va sta la baza acestuia, ar putea fi considerat o ofertă  bună.