Chinezii de la Foxconn vor sa deschida fabrici in SUA

Data: 9/11/2012 | Autor: .

Daca in ultimii ani productia de electronice la nivel mondial a migrat catre Asia, un trend invesr se prefigureaza in ultima vreme. Dupa ce chinezii de la Lenovo au anuntat ca vor deschide o fabrica in Statele Unite, pe piata incep sa apara informatii care spun ca si Foxconn pregateste o mutare similara.

Potrivit surselor Digitimes, compania care asambleaza toate produsele Apple intentioneaza sa deschida fabrici in SUA si ia in calcul metropole americane ca Detroit sau Los Angeles. Fabricile ar urma sa se concentreze pe productia de televizoare LCD, mai spun sursele citate.

O astfel de miscare ar obliga, insa, compania sa-si schimbe politicile in ceea ce priveste conditiile de munca.

Foxconn este cel mai mare furnizor de componente electronice din lume si are in total aproximativ 1 milion de angajati. Pe langa Apple, compania produce gadget-uri si pentru alte mari branduri precum Nokia sau Amazon.

Conditiile grele de munca din fabricile companiei sunt de mai multi ani subiectul unor ample materiale de presa. De cele mai multe ori, angajatii muncesc in conditii ingrozitoare si sunt obligati sa faca ore suplimentare in mod ilegal.

Compania s-a confruntat la un moment dat chiar cu un val de sinucideri in randul angajatilor. Pe parcursul a doar cateva luni, peste 20 de muncitori ai Foxconn s-au sinucis din cauza disperarii extreme, aruncandu-se in gol de pe cladirea fabricii. Acestia munceau pana la 36 de ore fara intrerupere, fara a primi altceva decat salariul minim si fara a avea dreptul sa se organizeze in sindicate.

Solutia gasita de cei de la Foxconn a fost uluitoare. Compania nu a dorit sa rezolve problema de la radacina, si a ales sa instaleze plase “anti-sinucidere” pe cladiri.

O trecere completa in revista a cazului puteti citi aici.