Cum alegi un aparat de aer conditionat

Data: 9/06/2018 | Autor: .

aer-conditionat-ghid

Ce ar trebui sa am în vedere înainte de a cumpăra un aparat de aer conditionat?  Piaţa oferă o varietate  de oferte, însă cum o aleg pe cea mai bună din prisma raportului preţ-calitate? Specialiştii, citaţi de GadgetReport.ro, spun că există câteva criterii de selecţie care pot să facă alegerea mult mai simplă.

Pentru a alege un aparat de aer conditionat, trebuie sa luati in calcul destinatia spatiului (locuibil sau comercial), numarul de camere si felul cum sunt amplasate, care sunt consumatorii electrici care degaja caldura, izolatia termica a cladirii, amplasarea cladirii fata de punctele cardinale si dimensiunile ferestrelor.

Potrivit expertilor de la Dedeman, exista o aproximare a necesarului de putere pentru racirea unui spatiu.

 

Puterea aparatului (BTU/h) 9.000 12.000 18.000 22.000
Birouri si Spatiincomerciale m² 14-22 20-30 33-40 40-50
Locuinte m² 18-25 24-35 40-50 60-70

Pentru o dimensionare corectă, trebuie avute în vedere mai multe aspecte, cum ar fi:

 • orientarea ferestrelor (daca sunt orientate spre rasarit sau apus) numărul si dimensiunea lor
 • numărul persoanelor care lucrează sau locuiesc
 • puterea instalată a consumatorilor electrici ce emană caldură
 • gradul de izolare termică a pereţilor.

Pentru un calcul la ochiul liber al necesarului încăperii, puteţi folosi un indice de 150 W/mp sau 50 de waţi pentru un metru cub de aer.

Un calcul ingineresc presupune dimensionarea puterii aparatului de aer conditionat  adunând matematic toată căldura degajată în încăpere din orice sursă ar fi ea.

Ventilatorul se alege tinand cont de urmatoarele criterii:

1.     Cum alegi un aparat de aer conditionat?  Calculul debitului de aer in functie de volumul incaperii

D (mc/h) = V (mc) x NC/h

 • D – debitul de aer
 • V – volumul spatiului
 • NC/h – numarul de cicluri de ventilatie intr-o ora

Calculul debitului de aer in functie de numarul de persoane :

 • activitate usoara 20-25 mc/h per persoana
 • activitate normala 45 mc/h per persoana
 • activitate grea 60 mc/h per persoana
 • conditii de fum 30-35 mc/h per persoana

De asemenea se va tine cont de destinatia spatiului (industrial, comercial, casnic), destinatia instalatiei (purificare aer; aplicatii speciale; aport de aer proaspat sau/si extractie aer viciat), tipul instalatiei: ventilatoare axiale de perete/fereastra; sisteme pentru tubulatura; ventilatoare centrifugale.

De regulă, puterea aparatului este exprimată în BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate că în standardele europene/internaţionale puterea se exprima în W sau KW. Pe etichetele aparatelor este înscrisă obligatoriu puterea în KW, dar ca să facem conversia operăm o împărţire la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h: 3412 = 2,64 kW.

Cat de mult conteaza consumul de energie electrica?

Cantitatea de energie electrică consumată de un aparat de aer condiţionat  depinde în mare măsură de clasa energetică a echipamentului. Aparatele de clasă energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% faţă de cele de clasă C sau D.

Aparatul de aer conditionat functioneaza pe timp de vara aproximativ 8 ore pe zi. Daca este canicula timpul de functionare creste.

Cum alegi un aparat de aer conditionat: Montajul

In general montajul este realizat de firme specializate contra cost, platite fie de beneficiar fie de firmele vanzatoare, in cazul in care acesta este inclus in pret.

Cum alegi un aparat de aer conditionat: Sfaturi practice

 • Nu vă instalaţi aparate subdimensionate, pentru că astfel le veţi “forţa” în exploatare , punându-le în pericol durata de viaţă.
 • Nu achiziţionaţi aparate depăşite tehnologic, de clase energetice inferioare. La raportul preţ/calitate, diferenţa de preţ între unul de clasă A şi unul de clasă C se amortizează în primul an de funcţionare.

Cum se realizeaza efectiv procesul de ventilatie?

Ventilatia se realizeaza prin: evacuarea aerului viciat si introducerea aerului proaspat sau combinat

Evacuarea  aerului viciat consta in eliminarea aerului viciat din interior, iar daca acesta nu este inlocuit cu aer proaspat din exterior se produce o  depresurizare.

Prin introducerea aerului proaspat se genereaza o presurizare si  aerul iese prin orice deschidere existenta.

Cum alegi un aparat de aer conditionat: Ventilatie prin evacuare si introducere

Prin utilizarea ambelor procedee se realizeaza un sistem complet de ventilatie.

Trebuie avut grija ca extractia sa se faca in zona unde aerul este cel mai viciat, iar introducerea sa se realizeze astfel incat aerul proaspat sa patrunda in intreaga incapere, iar debitul ventilatoarelor de introducere sa il depaseasca pe cel al ventilatoarelor de extractie cu 10-20%, reducand senzatia de curent prin producerea unei mici presurizari ( cresteri a presiunii).

La evacuarea aerului viciat trebuie să se creeze o suprapresiune pentru a se evita pe cat se poate  răspândirea acestuia in alte zone ale incaperii sau in alte incaperi;

Aerul proaspat introdus în încăpere trebuie să circule în acelaşi sens cu aerul viciat evacuat ( aspiratia se face pe o parte a incaperii si evacuarea pe parte opusa);

Sistemul trebuie să asigure o ventilare cât mai uniformă a incaperii pentru a se evita  acumularea aerului viciat in unele zone ale acestuia

 Stiati ca…

In timpul răcirii

Aparatul elimină în exterior căldura din încăpere (de aceea unitatea externă trebuie montată într-un spaţiu deschis).

In timpul incălzirii  

Încălzirea se realizează după principiul pompei de căldură spre deosebire de aparatele care folosesc rezistenţa electrică. Pompa de căldură extrage energia din aerul exterior şi o aduce în interior, de aceea aparatele care asigură răcire şi încălzire se mai numesc şi pompe de căldură.

Aparatul functioneaza in modul incalzire pana la  temp -5º C.

Cum alegi un aparat de aer conditionat: Functiile ventilatorului

Ventilare: Unitatea interioară poate ventila aerul din încăpere utilizând doar un minim de energie.

Deumidificare: un factor important în senzaţia de confort este umiditatea, nivelul optim situându-se între 40% şi 60%. Deumidificarea aerului creşte senzaţia de confort. De asemenea, prin asigurarea unui nivel optim de umiditate este limitată dezvoltarea microorganismelor şi a mucegaiului.

Restart automat = în cazul unei întreruperi de curent în timpul funcţionării aparatul reporneşte automat păstrând setările de funcţionare.

Split = aparatul este alcătuit din două unităţi, una interioară (U.I.) montată în încăpere pe perete şi una exterioară (U.E.) montată pe peretele exterior (U.E. trebuie montată într-un spaţiu deschis).

Funcţiile unui AC tip split:

 • modificarea temperaturii aerului din încăpere;
 • menţinerea temperaturii la valoarea setată;
 • curăţarea aerului de impurităţi;
 • deumidificare;

Split MONO = aparatul este alcătuit dintr-o unitate internă şi una externă.

Split DUBLU = aparatul este alcatuit din două unităţi interne şi una externă;  unităţile interioare pot fi montate în aceeaşi cameră sau în camere diferite, dar apropiate; avantajul dublu splitului este acela de reducere a spaţiului necesar montării U.E.