Demn de SF. Smartphone-ul care vede prin pereti

Data: 24/08/2015 | Autor: .

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Texas, condusa de profesorul dr. Kenneth O, a dezvoltat o tehnologie care, în viitor, va permite smartphone-urilor sa vada prin pereti.

Tehnologia include un nou microcip care analizeaza spectrul electromagnetic, in banda de terahertzi.

Gratie noii tehnologii, camera video a smartphone-ului va fi capabila sa genereze imagini destul de clare cu ajutorul unor lentile speciale CMOS.

“Combinatia intre CMOS si terahertz va permite utilizatorilor sa genereze imagini care cu ochiul uman sunt imposibil de vizualizat, precum cele care se afla in spatele unor suprafete solide, precum zidurile”, a declarat Dr. O.

Odata dezvoltata tehnologia, au aparut si semnele de intrebare legate de modul in care vor fi respectate drepturile la viata privata. Sa vezi cu telefonul prin pereti inseamna ca nimeni nu va mai fi protejat de ochii indiscreti.

Dr. O. afirma ca tehnologia va include unele limitari si va fi folosita pentru aplicatii care sa nu permita astfel de situatii. “Sunt o multitudine de aplicatii pentru aceasta tehnologie si care nu afecteaza viata privata.”, a mai spus expertul.

Camera care vede dupa colt

GadgetReport.ro relata, recent, despre o alta tehnologie revolutionara.

Cercetatorii de la MIT Media Lab au inventat o camera video capabila sa redea imagini din unghiuri imposibile de vazut cu ochiul liber. Gadgetul “care vede dupa colt” transforma, practic, in realitate, ideea din celebrul film SF din 1982 “Blade Runner”.

Potrivit cercetatorilor, camera emite o unda de lumina laser care se reflecta in suprafetele vizibile si care scaneaza, practic, prin ricoseu, zonele imposibil de vazut in conditii normale.

Cititi mai multe amanunte aici.