Demn de Star Wars: Armata SUA are un nou elicopter robot

Data: 30/12/2011 | Autor: .

Armata americana a dezvoltat un nou tip de elicopter fara pilot dotat cu o camera de luat vederi color de 1,8 gigapixeli, o tehnologie care promite „o capacitate fara precedent de a monitoriza activitatea la sol”, relateaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat al armatei, trei dintre aceste elicoptere vor fi mobilizate in Afganistan in mai sau iunie. Totodata, sistemul A160 Hummingbird permite decolarea verticala, ceea ce inseamna ca nu mai este necesar accesul pe o autostrada. Testele vor fi efectuate in Arizona la inceputul anului, elicopterele urmand sa beneficieze de sistemul Argus-IS, relateaza BBC News Online.

Tehnologia se bazeaza pe o camera de 1,8 gigapixeli, cel mai mare senzor video folosit in misiunile tactice. Aceasta ofera o rezolutie de 900 de ori mai mare decat camerele instalate pe unele telefoane mobile. Sistemul poate furniza in timp real fragmente video la o rata de zece cadre pe secunda.

Armata sustine ca aceasta rata este suficienta pentru a urmari persoane si vehicule de la o altitudine de aproximativ sase kilometri si pe o suprafata de 168 de kilometri patrati.

In plus, operatorii de la sol pot selecta pana la 65 de „ferestre” de pilotaj care urmaresc tinte separate. Vehiculele, persoanele sau alte obiecte pot fi urmarite chiar daca se deplaseaza in directii diferite.