Mormantul faraonului Tutankhamon ascunde camere secrete

Mormantul faraonului Tutankhamon ascunde camere secrete

Mormantul faraonului Tutankhamon are cel puţin două camere secrete, care ar putea ascunde mormântul legendarei regine Nefertiti sau a unui alt suveran. Anunţul a fost făcut de autorităţile egiptene, după un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă japonezi, care au scanat mormântul situat in Valea Regilor, in apropiere de Luxor (sudul Egiptului) cu un radar special.

Ministrul egiptean al Antichitatilor, Mamdouh al-Damati, a declarat că se pregateşte pentru „descoperirea secolului”. „Avem doua camere in spatele zidului vestic si peretele nordic al camerei funerare a lui Tutankhamon”, a declarat ministrul Damati joi, la Cairo, dezvaluind rezultatele unui studiu cu radar efectuat de expertul japonez Hirokatsu Watanabe.

Tutankhamon gadgetreport.ro

„Suntem siguri in proportie de peste 90%”, a spus ministrul, adaugand ca la sfarsitul lunii martie se vor face teste suplimentare cu „un radar mai sofisticat, pentru a masura grosimea peretilor si dimensiunile acestor camere”. Rezultatele vor fi anuntate pe 1 aprilie.

Ministrul a precizat ca el se asteapta ca în mormantul faraonului Tutankhamon sa fie descoperita camera funerara a unei alte sotii a lui Akhenaton, tatal lui Tutankhamon, chiar si uneia dintre fiicele sale.

Reeves, egiptologul care se afla la originea acestui proiect de cercetare, crede ca una dintre cele doua camere din mormantul faraonului Tutankhamon  este hipogeul (termen folosit in arheologie pentru a desena un mormant subteran) reginei Nefertiti. A doua ar putea fi o camera de depozitare neexplorata, care „se pare ca ar data” din epoca lui Tutankhamon.

planul mormantului lui Tutankhamon

Acest studiu intareste teoria egiptologului britanic Nicholas Reeves, care este convins ca arheologii vor gasi acolo mumia si comoara misterioasei Nefertiti, regina cu o frumusete legendara, care a exercitat un rol politic si religios fundamental in urma cu peste 3.300 de ani, domnind alaturi de sotul ei, faraonului Akhenaton.

Oficialii egipteni au explicat anterior că mormântul reginei egiptene este „plin de comori” şi ar putea reprezenta „descoperirea secolului XXI”, relatează The Independent.

De la descoperirea mormantului faraonului Tutankhamon, în 1922, a trecut aproape un secol, dar acesta continuă să repezinte un mister. Nefertiti, supranumită „Doamna celor două ţări”, a fost celebră pentru frumuseţea ei, dar mormântul său n-a fost niciodată identificat după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.

Urmăriţi mai jos un excelent reportaj despre mormantul faraonului Tutankhamon.