Ce este Wi-Fi 6 și ce noutăți aduce. Trebuie să ne schimbăm routerul?

Data: 25/03/2019 | Autor: .

Ce este Wi-Fi 6 și ce noutăți aduce. Trebuie să ne schimbăm routerul?Lansarea lui Samsung Galaxy S10 a adus în prim-plan noul standard de comunicații Wi-Fi 6, cunoscut și sub numele de Wi-Fi 802.11ax. Wi-Fi Alliance afirmă că Wi-Fi 6 aduce un plus de eficiență în consumul de energie, astfel că autonomia gadgeturilor care rulează acest nou standard aproape se dublează, relatează GadgetReport.ro

Noul standard Wi-Fi 6  oferă o viteză cu 40% mai mare decât Wi-Fi 5 (Wi-Fi ac), astfel că transferul de date este semnificativ mai bun, atât pe banda de 5GHz cât și pe 2.4GHz.

Wi-Fi 5 a adus standardul MIMO (Multiple In and Multiple Out), o tehnologie care permite unei antene AP să „vorbească” simultan cu mai multe dispozitive. Wi-Fi 6 oferă o variantă îmbunătățită a acestuia, MU-MIMO (Multiple User Multiple In și Multiple Out), care permite AP să poată comunica simultan cu mai multe dispozitive în același timp.

Avem nevoie de un router nou? În principiu nu este nevoie de așa ceva, având în vedere că doar Galaxy S10 este compatibil în prezent cu Wi-Fi 6. Pe măsură ce vă veți cumpăra noi gadgeturi compatibile, abia atunci achiziția va deveni fezabilă, urmând să vedeți o diferență reală.

Cert este că, dacă doriți să vă cumpărați un nou router, ar fi bine să vă îndreptați către unul care suportă Wi-Fi 6. Un astfel de produs este Nighthawk AX8 de la Netgear. Costă 400 de dolari, însă are o conexiune wireless super-rapidă și o să vă ofere o viteză optimă cel puțin 2-3 ani de acum încolo.