Facebook, preferata de hackeri. Cum iti pot fura datele confidentiale

Data: 25/04/2012 | Autor: .

Platforma de socializare Facebook este cea mai atacata pagina nonfinanciara de internet din lume, releva un studiu realizat BitDefender. Pe Facebook, platforma care se apropie de 800 de milioane de utilizatori, infractorii informatici sunt mai activi ca niciodata, afirma expertii in securitate.

Potrivit studiului privind amenintatile informatice in primul trimestru din 2012, realizat de BitDefender, cele mai frecvente amenintari identificate sunt legate de furtul de date, insa exploit-urile folosite la obtinerea privilegiilor de root ocupa, de asemenea, un loc important in topul amenintarilor informatice pe primul trimestru.

O parte din acestea sunt folosite voluntar de catre posesori, insa in unele cazuri sunt folosite de alte amenintari informatice pentru a prelua controlul dispozitivului. Conform datelor obtinute de Bitdefender, cele mai multe cazuri se inregistreaza in China, Rusia si Franta, in timp ce Romania se situeaza pe locul sase in acest clasament.

Datele ar putea indica o crestere a numarului de aplicatii piratate si modificate astfel incat sa aiba un comportament fraudulos, dar si o crestere in numarul de dispozitive mobile ce ruleaza Android la nivelul populatiei in aceste tari.

Potrivit studiului privind amenintatile informatice in primul trimestru din 2012, realizat de BitDefender, phishing-ul si mesajele inselatoare reprezinta aproximativ 2,5% din volumul de spam, iar institutiile financiare sunt cele mai vizate.

Majoritatea site-urilor de phishing sunt gazduite in Statele Unite ale Americii (circa 40%), Germania (6%), Brazilia (5%) si Spania (5%). Cea mai vizata institutie financiara este PayPal (32,4%), Santander UK (2,76%) si Mastercard (1,49%).

Pe Facebook, platforma care se apropie de 800 de milioane de utilizatori, infractorii informatici sunt mai activi ca niciodata. SafEgo, solutia de securitate Bitdefender pentru Facebook, detecteaza intre 10 si 45 de escrocherii distincte pe zi, de diverse tipuri, descrise in graficul de mai jos:

Viagra, in topul mesajelor spam

In Romania, mai mult de 45% din intregul volum de spam este reprezentat de mesajele ce contin oferte farmaceutice. Dimensiunea medie a unui astfel de mesaj este 2,14 KB, aceste mesaje fiind formatate ca plain-text pentru mesajele spam trimse de catre botneti.

In Romania, spam-ul autohton este dominat de ofertele de produse (cupoane si discount-uri), precum si de produse care promit sa reduca din costul utilitatilor (energie, combustibil pentru masini). Piata romaneasca este extrem de activa si in ceea ce priveste trimiterea de mesaje nesolicitate, iar acest lucru se datoreaza faptului ca multe PC-uri sunt infectate cu virusi ce trimit automat spam si din cauza unor grupari de infractori informatici locali.

Aplicatiile pentru Android au inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa a ratei de infectare cu malware in primul trimestru al acestui an, in mod special cu amenintari ce vizeaza furtul de date personale, potrivit statisticilor furnizate de Bitdefender Mobile Security.

Cei mai periculosi virusi

Potrivit expertilor Bitdefender, virusul Flashback, ce are drept tinta sistemul de operare Mac OS X, a cauzat unul dintre cele mai periculoase incidente de securitate in primul trimestru al acestui an, releva raportul asupra amenitarilor informatice realizat de Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii antivirus.

Rata mare de succes pe care a inregistrat-o virusul scris in Java, Flashback, a generat cea mai mare infectie cu malware (software periculos) din istoria Mac OS si a demonstrat inca o data importanta solutiilor de securitate chiar si pe platformele de operare considerate imune la malware.
In ceea ce priveste rata de raspandire, virusul Win32.Worm.

Downadup este inca in topul amenintarilor informatice, la patru ani de la descoperirea sa, fiind responsabil de mai mult de 10% din infectiile determinate in Romania. Pe locul al doilea se afla Trojan.AutorunINF, o alta amenintare notorie, care detine o cota de 7,49% din infectii. Aceste doua amenintari au afectat numai computerele neprotejate ce ruleaza Windows XP.