Un francez a spart sistemul informatic al Bancii Centrale. Parola era „123456”

Data: 2/10/2012 | Autor: .

Un cetatean francez a spart din greseala sistemul de calculatoare al Bancii Centrale a Frantei (Banque de France) prin telefon si a dus la inchiderea pentru 48 de ore serviciului informatic care tine evidenta istoricului datoriilor cetatenilor (echivalentul Biroului de Credit din Romania).

Povestea este una hilara. „Hackerul” francez incerca sa intre in contact telefonic prin Skype cu unul dintre angajatii bancii, iar cand robotul care se afla de partea cealalta a firului i-a cerut sa introduca un cod de acces, acesta a tastat la intamplare „123456”.

Se pare ca aceasta era chiar parola de acces in sistemul informatic al bancii, iar intamplarea a dus la blocarea pentru 48 de ore a departamentului in cauza si la declansarea unei anchete internationale.

Incidentul s-a intamplat in 2008, insa autorul „spargerii” a fost identificat abia in 2010 de autoritati. Acesta a petrecut doi ani in arest la domiciliu, si a fost eliberat la finele lunii trecute in urma unei decizii a instantei, care a constatat ca nu a actionat cu rea-credinta.

Potrivit avocatului sau, si un copil de 10 ani putea sa sparga sistemul informatic al Bancii Centrale Franceze. De asemenea, si parola „654321” ar fi functionat.

Povestea completa, in cotidianul francez Les Echos.