GadgetReport.ro la Realitatea TV. Manuscrisul ars de la Marea Moartă, descifrat cu o tehnologie 3D

Data: 22/07/2015 | Autor: .

Codexul din AlepReuşită incredibilă a oamenilor de ştiinţă israelieni şi americani. Au reuşit să descifreze unul dintre manuscrisele de la Marea Moartă, vechi de 15 secole. Experţii au citit în cenuşa acestuia date despre istoria unei perioade necunoscute, aşa numita Epocă Neagră a omenirii.

Pergamentul calcinat, scris în ebraică şi descoperit într-o peşteră în 1970, a fost scanat 3D de compania israeliană Merkel Technologies, iar experţii de la Universitatea Kentucky din Statele Unite au creat un software ce a permis obţinerea primelor imagini lizibile de pe pergament.

După examinare, s-a dovedit că fragmentul, ce are o lungime de 7 centimetri şi seamănă cu o bucată de cărbune, conţine primele opt versete din Cartea Leviticului, ce expun regulile sacrificiilor ritualice.

„După Manuscrisele de la Marea Moartă, aceasta este cea mai semnificativă descoperire a unei Biblii scrise”, au declarat cercetătorii care speră ca această descoperire să permită umplerea unui vid cronologic între Manuscrisele de la Marea Moartă, vechi de peste 2.000 de ani, şi Codexul din Alep din Siria, ce datează din secolul al 10-lea e.n.

Detalii dar şi alte ştiri din lumea ştiinţei şi tehnologiei aflaţi din rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV.