Google construieste noul internet

Data: 15/02/2014 | Autor: .

noul internet

Google lucreaza la o retea de internet care va transfera date cu 10 GB pe secunda. Adica de 1000 de ori mai puternica decat viteza de transfer medie in Statele Unite.

Anuntul a fost facut de Patrick Pichette, chief financial officer la Google, intr-o conferinta la San Francisco.

Potrivit  USA Today, dupa retelele de 1 GB instalate in Kansas City si Chattanooga, Tennessee, Google a trecut deja la implementarea noilor algoritmi care vor permite transferul de date de 10 ori mai rapid.

Patrick Pichette a precizat ca tehnologia este inca in stadiul de dezvoltare si ca sa nu ne asteptam sa vedem aceste retele prea curand.

Google a instalat prima retea de 1 GB acum doi ani, in Kansas City, iar apoi le-a dezvoltat si in Austin, Texas si Provo, Utah.

Nu numai Google lucreaza la noul internet.  GadgetReport.ro relata, recent, ca dupa ce in 2012 reuseau sa stabileasca recordul mondial de viteza pe internet cu o rata de transfer de 186 Gbps, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) au reusit sa-si dubleze performanta.

Acestia au atins, in cadrul ultimului experiment, o rata de transfer aproape dubla, de 339 Gbps. Viteza ar permite, spre exemplu, transferul unui milion de filme pe zi.

Echipa nu se va opri aici si spera sa atinga viteze de 1 Terabit pe secunta (1.000 Gbps). Asemenea viteze nu vor fi disponibile pe piata prea curand insa performantele echipei de la Caltech ne arata, inca o data, ca suntem doar in “epoca de piatra” din punct de vedere tehnologic.  Mai multe amanunte despre experiment, pe pagina oficiala Caltech.

The University Community Next Generation Innovation Project (Gig.U) si Gigabit Squared au anuntat, de altfel, infiintarea unui fond de investitii de 200 milioane de dolari din care vor fi sustinute noile tehnologii care vor sta in spatele Internetului 3.0.

Potrivit unui comunicat de presa al celor doua organizatii, fondul de investitii va selecta si finanta cele mai bune 6 proiecte de infrastructura capabile sa ofere viteze de trafic pe internet de 100 pana la 1000 de ori mai mari decat cele standard din prezent.