Grupare de tepari pe Ebay, anihilata de politisti

Data: 14/11/2012 | Autor: .

Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti si procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrala au declansat miercuri 32 de perchezitii domiciliare pe urmele unei grupari de hackeri, specializati in fraude cu carduri bancare, infractiuni informatice tip phishing si inselaciuni pe site-ul Ebay.

“Din cercetarile efectuate in cauza, a rezultat faptul ca membrii grupului infractional confectionau si comercializau echipamente de skimming. De asemenea, montau astfel de dispozitive pe bancomate ale unor unitati bancare din Germania, Italia si Olanda, activitate urmata de retrageri frauduloase de numerar cu clone ale cardurilor bancare compromise”, se precizeaza in comunicatul DIICOT.

Infractorii sunt suspectati de lansarea de atacuri de tip „phishing”, impotriva clientilor si utilizatorilor legitimi ai unui serviciu rapid de plata on-line, in vederea obtinerii frauduloase atat a datelor de autentificare, cat si a datelor confidentiale privind cardurile bancare atasate respectivelor conturi compromise.

Potrivit procurorilor, hackerii confectionau instrumente de plata electronica care imitau din punct de vedere al aspectului cardurile bancare autentice pe care le utilizau cu prilejul efectuarii de cumparaturi la POS-urile unor comercianti din afara tarii (Bulgaria, Olanda, Belgia).

Cei in cauza sunt suspectati si de fraude si inselaciuni derulate prin internet cu ocazia vanzarilor de bunuri fictive catre diversi cumparatori, utilizatori ai platformei de profil Ebay.

“Membrii gruparii procedau la postarea pe site-urile de comert electronic de anunturi de vanzare avand ca obiect in principal bijuterii si ceasuri de mana de valori mari si purtand insemnele unor marci notorii, bunuri fictive pe care in realitate nu le detineau. Plata pretului bunului licitat se facea de la cumparator la vanzator/licitator, prin intermediul unei platforme de plati on-line.

Pentru a intra in posesia sumelor de bani virate de persoanele inselate, suspectii atasau conturilor platformei de plati conturi bancare deschise in Ungaria prin folosirea unor carti de identitate falsificate.

Prejudiciul creat prin cele patru moduri de operare mai sus descrise se ridica la aproximativ 1.000.000 Euro, urmand ca valoarea acestuia sa fie stabilita cu exactitate in urma definitivarii cercetarilor”, se mai spune in comunicatul DIICOT.

Politistii si procurorii romani au beneficiat de sprijinul Directiei Operatiuni Speciale – I.G.P.R., Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, autoritatilor din Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Olanda, Franta si colaborarea Companiei Ebay.