Gruparea de hackeri Anonymous Romania, anihilata

Data: 29/05/2012 | Autor: .

Procurorii DIICOT au anihilat celebra grupare Anonymous Romania. Hackerii au accesat ilegal bazele de date ale institutiilor.

Procurorii au efectuat in aceasta dimineata 12 perchezitii la locuintelor a 12 persoane din Bucuresti, Iasi, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Resita si Targu Mures.

„Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au destructurat o grupare infractionala, constituita din 14 persoane, cunoscuta sub denumirea Anonymous Romania, sens in care au efectuat 12 perchezitii domiciliare in municipiile Bucuresti, Iasi, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Craiova, Resita si Targu Mures”, informeaza DIICOT.

Liderul gruparii a fost identificat ca fiind Gabriel Balaneasa, 24 de ani, din municipiul Piatra Neamt, cunoscut in mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman”.

Procurorii spun ca acesta, impreuna cu Fábián Gábor si Picos Mihai Emil a constituit o grupare, la care au aderat si alte persoane, implicata in derularea agresiunilor de terorism cibernetic sub numele Anonymous Romania.

Potrivit procurorilor, Anonymous Romania a desfasurat o vasta activitate infractionala specifica, de criminalitate informatica, ce a constat in accesarea ilegala a sistemelor informatice, sustragerea de date confidentiale sau nedestinate publicitatii, precum si publicarea in mediul on-line a datelor exfiltrate.

Bazele de date confidentiale/clasificate vizate erau de predilectie administrate de institutii si persoane juridice publice, atat din Romania cat si din strainatate.

Din punct de vedere tehnic si al modalitatii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor si paginilor web tinta, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicatii informatice, respectiv Havij, SQL Map etc. In majoritatea cazurilor, dupa compromiterea si obtinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii gruparii aduceau modificari datelor informatice, executand atacuri de tip „Deface”, constand in introducerea unei pagini web in locul paginii principale a site-ului, modificare care consta in general in postarea anumitor mesaje, link-uri si imagini prin care se revendica atacul si se promova gruparea de hackeri Anonymous Romania.

Atacurile erau lansate in scopul obtinerii de date informatice, date care erau dupa caz copiate/transferate fara drept si publicate ulterior in mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovada a activitatii de hacking.

Membrii gruparii au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui numar de 29 de site-uri, patrunderea neautorizata in respectivele infrastructuri informationale realizandu-se prin incalcarea masurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care gazduiau site-urile web tinta.

Activitatea infractionala a dus la compromiterea totala sau partiala a paginilor si domeniilor de internet vizate, generand costuri semnificative in vederea recuperarii datelor si implementarii de noi masuri de securitate .
La sediul DIICOT vor fi aduse in vederea audierii 12 persoane, fata de care se efectueaza cercetari pentru savarsirea infractiunilor de acces fara drept la sisteme informatice, in scopul obtinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate, modificare fara drept de date informatice si transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO-SCCI si Directia Operatiuni Speciale.