Începe Era Roboţilor! Noua versiune a robotului Atlas, incredibilă

Data: 24/02/2016 | Autor: .

Începe Era Roboţilor! Noua versiune a robotului Atlas este absolut incredibilă

Google mai face un pas spre Era Roboţilor. Compania Boston Dynamics, aflată în portofoliul gigantului IT&C, a lansat noua versiune a deja celebrului robot Atlas. Intitulat Atlas, Next Generation, robotul dovedeşte că mai avem de parcurs foarte puţini paşi până la lansarea roboţilor umanoizi.

Boston Dynamics a lansat marţi un clip video în care prezintă progresele cu adevărat incredibile făcute de robotul umanoid.

Acesta este capabil să se deplaseze precum un om, indiferent de teren, deschide uşi, ridică cutii şi se poate ridica singur atunci când cade.

GadgetReport.ro vă prezenta, anterior, un alt clip video în care robotul Atlas este filmat în timp ce efectuează diverse activităţi de gospodărie, de la aşezarea unor cutii la datul cu mătura şi aspiratorul.

Potrivit experţilor, Atlas este capabil să sesizeze orice probleme, să îşi adapteze mişcările la situaţiile apărute şi să detecteze zonele în care trebuie să insiste cu curăţenia. Totul graţie unei interfaţe software dezvoltată de Robotics Lab şi Institute of Human & Machine Cognition (IHMC).

Dezvoltarea robotului a necesitat 13 luni de design si 17 luni de constructie. Robotul are 82 kilograme si 183 centimetri înăltime si aduce aminte de trupele de roboti din celebra serie Razboiul Stelelor.

Intr-o prima faza, robotul Atlas va fi folosit pentru misiuni de salvare. Nu este exclus ca, pe viitor, robotul sa fie “antrenat” şi pentru misiuni reale de luptă. Asta pe lângă activităţile casnice, bineînţeles.

Robotul Atlas, Next Generation, nu are încă profilul unui umanoid, însă acest lucru nu va fi o mare problemă, existând deja diverse proiecte la nivel internaţional care au reuşit să redea roboţilor aspectul oamenilor.

Iar în privinţa mâinilor robotului, GadgetReport.ro v-a prezentat recent un clip video care prezintă prima mână robotică, capabilă să manipuleze diverse obiecte precum una umană. Detalii despre invenţie aflaţi de AICI.

Celebrul informatician Steve Wozniak, cofondatorul Apple şi cel care a desenat primele computere ale companiei, in anii ’70, lansa recent un nou semnal de alarmă privind pericolele tehnologiei.

Într-un interviu pentru Australian Financial Review, Wozniak declara ca inteligenta artificiala va prelua controlul asupra omenirii.

„Calculatoarele vor prelua controlul asupra omenirii, fara indoială! Asa cum oameni precum Stephen Hawking sau Elon Musk au prezis, sunt de acord ca viitorul este infricosator si foarte rău pentru oameni. Daca vom crea aceste device-uri care sa rezolve toate lucrurile pentru noi, pana la urma vor gandi mai rapid decat de noi si vor scapa de oamenii inceti pentru a conduce companiile mai eficient” a declarat Wozniak.

„Vor fi ei zei? Vom fi noi animale de casa? Sau noi vom fi furnicile strivite? Nu stiu ce sa zic.. Dar cand am avut timp sa ma gandesc daca voi fi tratat in viitor ca un animal de familie pentru aceste masinarii inteligente… ei bine, eu imi voi trata propriul caine foarte frumos” a mai afirmat Wozniak.

“Viitorul va fi o cursă între formele de viaţă din carbon (oamenii -n.r.) şi cele din silicon (roboţii-n.r.). Ambele evoluează rapid. Este neclar care formă de inteligenţă va fi cea dominantă în următorii 100, 150 de ani”, afirma, la rândul său, Reed Hastings, fondatorul Netflix.

A patra revoluţie industrială

robotul umanoid

robotul umanoid

GadgetReport.ro relata, recent, că roboţii umanoizi vor determina o a patra revoluţie industrială, o schimbare economică fundamentală care urmează să fie implementată până în 2020.

Potrivit raportului „The Future of Jobs”, prezentat în acest an la World Economic Forum, devoltarea spectaculoasă a tehnologiei va face ca în următorii ani, peste 7,1 milioane de locuri de muncă să fie acoperite de roboţi, cele mai afectate ţări urmând să fie Australia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA.

Epoca Roboţilor va aduce însă şi efecte pozitive, urmând să fie create 2,1 milioane de noi locuri de muncă în industriile care au legătură cu tehnologia, de la inginerie, computere, arhitectură etc.

Experţii de la Kaspersky Lab afirmau, recent, într-un raport privind viitorul tehnologiei, că în următorii 30 de ani, este posibil ca populaţia globală să includă atât miliarde de oameni, cât şi miliarde de roboţi, aceştia din urmă având ca sarcină să întreprindă aproape toată munca dificilă de rutină.

Oamenii vor lucra pentru a îmbunătăţi software-ul roboţilor şi industria IT va fi necesară tuturor companiilor care vor dezvolta programe pentru roboţi, similar modului în care dezvoltă acum aplicaţii pe care utilizatorii le descarcă şi le instalează.

“Într-o oarecare măsură, barierele dintre roboţi şi oameni vor fi neclare”, a explicat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Kaspersky Lab.