iPad pierde teren. Cota de piata Apple a scazut cu 30%

Data: 23/10/2011 | Autor: .

Tableta iPad de la Apple pierde teren in fata competitorilor. Si nu vorbim de o scadere nesemnificativa, de cateva procente, ci de una extrem de puternica, fapt care a declansat alarma in biroul lui Tim Cook.

Potrivit raportului Strategy Analytics, cota de piata a iPad a scazut de la 96% la 67% in timp ce cota tabletelor cu sistemul de operare Android a crescut la 27%.

„Incetinirea cresterii pentru iPad este mai mult decat evidenta”, sustine Tom Mainelli, analist IDC, intr-o nota de cercetare publicata in weekend, citata de PC World.

Datele statistice sunt confirmate si de temperarea vanzarilor tabletelor iPad 1 si 2. Astfel daca in primele trei luni ale acestui an, acestea avansasera cu 164%, in trimestrul doi, au crescut cu 96,4%, iar in trimestrul III cu numai 20%.

In raportul financiar publicat la inceputul saptamanii, Apple afirma ca livrarile de tablete iPad din ultimul trimestru au crescut pana la 11,12 milioane de unitati, dupa ce, in trimestrul anterior fusesera vandute 9,2 milioane de unitati.

 Apple pregateste iPad 3 si iPad Mini

In tentativa de a recupera terenul pierdut, Apple pregateste lansarea, in prima parte a anului viitor, a doua noi tablete, una low-cost cu numele de cod iPad Mini si o a doua, extrem de puternica, noul iPad 3.

 GadgetReport.ro a relatat, zilele trecute, ca Apple face, deja, ultimele pregatiri pentru lansarea productiei modelului iPad 3.

Potrivit analistului Jeffrey Fidacaro, de la Susquehanna Financial Group, Apple a discutat, deja, cu producatorii de componente ca pana la finele anului sa produca in jur de 1 milion de tablete iPad 3.

 Ce specificatii va avea noul iPad 3? Potrivit Time, cea mai mare companie IT a comandat deja componente cheie ca display-uri si chip-uri pentru noul iPad, care va avea un ecran cu o rezolutie de 2048×1536, fata de doar 1024X768 cat are iPad2.

iPad 3 ar putea veni cu o camera HD cu blit incorporat, cu port HDMI si un procesor Mavell Quad Core, care ar putea ridica performanta produsului la egalitate cu cea a unul PC.

Saptamana trecuta, un alt analist din piata IT&C, de la firma Ticonderoga Securities, a afirmat ca Apple ar urma sa lanseze in prima parte a anului viitor un nou model iPad mini, mai ieftin, care sa concureze cu tableta celor de la Amazon, Fire Kindle, pentru care se estimeaza comenzi de 5 milioane de exemplare pana la sfarsitul lui 2011. Kindle va costa 199 $.

“Informatiile noastre sugereaza ca discutiile au vizat dezvoltarea unui iPad cu un pret redus, care ar putea fi lansat in primele luni ale anului 2012. Acest iPad mini va concura cu noua tableta Kindle Fire de la Amazon care costa 199 dolari”, a declarat analistul.

Expertul afirma ca iPad Mini nu va insemna, cel mai probabil, un ecran mai mic. “Credem ca acest iPad va costa undeva la 200 dolari”, a adaugat acesta. “Ne asteptam ca acest iPad Mini sa fie urmat de un iPad 3 mult mai puternic in trimestrul 2 din 2012”, a mai declarat acesta.