Ipoteza socanta! Hackerii ar putea face ca milioane de imprimante sa ia foc

Data: 30/11/2011 | Autor: .

O ipoteza socanta a cercetatorilor de la Columbia University sperie lumea IT. Se pare ca milioane de imprimante din intreaga lume ar putea ajunge sa fie controlate de hackeri din cauza unor vulnerabilitati de securitate, iar acestia ar putea face orice cu ele, relateaza MSNBC.

Practic, hackerii ar putea ajunge ca prin intermediul acestora sa controleze retele intregi de calculatoare si sa puna mana astfel pe date sensibile. Aceasta este, insa, ipoteza „soft” a scenariului. Potrivit altui scenariu, hackerii ar putea sa transmita imprimantelor un set de comenzi care le-ar putea incalzi atat de tare incat acestea ar lua foc.

Cercetatorii de la Columbia Universityu spun ca au descoperit, astfel, o clasa noua de amenintari informatice, impotriva carora nu exista un remediu facil.

Acestia au investigat problema timp de mai multe luni, si au prezentat concluziile lor agentiilor federale americane in urma cu doua saptamani si gigantului IT HP, unul dintre cei mai mari producatori de imprimante din lume, saptamana trecuta.

HP a declarat luni ca analizeaza datele cercetatorilor si ca nu poate confirma sau infirma ipotezele acestora. Seful diviziei de imprimante a companiei a declarat ca ia problema foarte in serios, insa spune ca este putin probabil ca vulnerabilitatile sa poata fi exploatate cu adevarat in lumea reala.

Vulnerabilitatile sunt prezente pe ceea ce se numeste „embedded systems”, precum imprimantele care vin „impachetate” cu functii din ce in ce mai avansate care le permit sa functioneze la fel ca un calculator. De cele mai multe ori, acestea sunt conectate la Internet.

„Problema este ca majoritatea companiilor de tehnologie nu se uita in acest colt al Internet-ului, dar noi ne uitam”, a declarat un profesor de la Columbia University implicat in cercetarea problemei.

„Datele problemei sunt ‘crystal clear’ iar impactul este foarte mare. Aceste dispozitive sunt complet deschise si disponibile pentru a fi exploatate”, a adaugat acesta.

Intr-o demonstratie a descoperirilor pe care le-au facut, cercetatorii au atacat o imprimanta, demonstrand cum aceasta poate primi un set de instructiuni care ar face ca piesa responsabila cu uscarea cernelei sa se roteasca incontinuu, facand ca hartia sa se incalzeasca, sa se innegreasca si sa scoata fum.

Un intrerupator termal a inchis imprimanta inainte ca focul sa izbucneasca, insa demonstratia arata ca ipoteza cercetatorilor este perfect valida.

Citi povestea integrala pe MSNBC.