Iranul va trimite o maimuta in spatiu

Data: 16/01/2013 | Autor: .

iranmaimutaOficialii spatiali ai Iranului au anuntat ca vor face inca o incercare de a lansa o maimuta vie in spatiu, in luna februarie.

„Faza de testare a acestor capsule de viata s-a incheiat, iar maimutele care vor fi trimise in spatiu sunt acum in carantina”, a spus Hamid Fazeli, seful Agentiei Spatiale Iraniene, marti, citat de agentia nationala de stiri Mehr si preluat deSpace.com.

„Aceste maimute vor fi trimise in spatiu intr-o perioada a ceremoniilor Fajr”, a completat Fazeli, referindu-se la o perioada de 10 zile, la inceputul lunii februarie, cand este aniversata Revolutia iraniana, relateaza Ziare.com

Capsula se va numi Pishgam, care inseamna „pionier”, in limba farsi.

O alta precedenta tentativa a Iranului de a duce o maimuta vie in spatiu a fost facuta in anul 2011, insa s-a soldat cu un esec, fara a se explica ce nu a mers bine atunci.

Un succes de aceasta data ar aduce mai aproape scopul Iranului de a trimite un echipaj uman in spatiu pana in anul 2020, dar si un astronaut pe Luna pana in 2025.

„Maimutele au unele similaritati cu oamenii, asa ca prin trimiterea lor in spatiu putem examina factorii umani in spatiu”, a mai spus Fazeli.

Iranul si-a trimis primul satelit in spatiu in februarie 2009, iar o racheta a dus in spatiu, in anul 2010, un sobolan, doua broaste testoase si un vierme.