Macintosh implineste 30 de ani. Vezi istoria celebrului Mac (VIDEO)

Data: 24/01/2014 | Autor: .

macintoshApple sarbatoreste, in aceste zile, implinirea a 30 de ani de la lansarea primului computer Macintosh, cunoscut mai simplu sub numele de Mac.

Modelul Apple Macintosh 128K a fost lasat pe 24 ianuarie 1984 la pretul de 2495 dolari. A revolutionat piata computerelor, asa cum au facut-o, mai tarziu, iPod-ul, iPhone-ul si iPad-ul, relateaza Cultofmac.

La 30 de ani distanta de la acel moment, Apple a lansat un clip video in care descrie istoria Macintosh.

Potrivit Wikipedia, Mac-urile au fost primele computere comerciale din lume cu maus și interfață grafică.

Pentru computerele Macintosh compania a utilizat până în anul 1994 procesoare de tipul Motorola 68k, iar până în 2006 procesoare de tipul PowerPCde la consorțiul AIM (Apple, IBM, Motorola).

Din 2006 încoace, Apple se folosește de procesoarele de tip Intel x86, utilizate de asemenea și lacomputerele personale. Totuși, ca sistem de operare, Apple folosește propriul sistem, Mac OS X, foarte diferit de Microsoft Windows. Mac-urile dotate cu Mac OS X, chiar dacă sunt calculatoare pentru uz personal, nu sunt compatibile cu modelul inițial „IBM PC” și, deci, nu pot fi considerate PC-uri în sensul strict.

Pe Mac-urile cu procesor Intel se poate folosi și sisteme precum Linux sau și Microsoft Windows. Privit invers, Apple nu a prevăzut ca sistemul Mac OS X să fie utilizat și pe calculatoare străine, cum ar fi PC-urile. Totuși anumiți hackeri au adaptat Mac OS X pentru a fi folosit pe PC-uri, acest sistem de operare fiind cunoscut sub numele de Hackintosh. Folosirea Hackinstoh-ului rămâne ilegală, deoarece nu este permisă folosirea Mac OS pe alte calculatoare decât Macintoshurile.

Pentru vânzarea de PC-uri cu Mac OS preinstalat, Apple a dat Psystar în judecată, Apple câștigând acest procesPsystar a răspuns vânzând un tricou care ridiculizează victoria companiei Apple în acest proces.

Cele mai noi Mac-uri, de tip numit iMac , au un tip constructiv desktop special, numit All-in-One (engleză pentru „Totul într-unul”, totul într-o carcasă), la care computerul propriu-zis este atât de miniaturizat încât a putut fi integrat în spatele ecranului plat, fără să mai constituie o unitate (piesă) separată. Modularitatea iMac-urilor și PC-urilor de acest tip este însă limitată.

Urmariti mai jos prima reclama la Macintosh, intitulata 1984, si regizata de celebrul Ridley Scott.

Pe  YouTube playlist veti gasi toate reclamele Macintosh din 1984 si pana in prezent.